torsdag 1 november 2012

Om att bo i gnällbältet.

Nej, folk gnäller inte här i Örebro. Det är inte så man pratar här och det är så töntigt med utomstående som drar till med ett "deet går aaaaldri" med gnällröst när riktiga Örebroare inte pratar så. Faktiskt.

Däremot säger man i istället för e. VARFÖR? Jävla puckon är vad de är, di infödda, som inte kan förstå skillnaden på i och e. Jäkla puckon är alltså också mina barn, för nu när Emmy läser för fullt (hon är i det där stadiet då hon försöker läsa på skyltar vi åker förbi osv) så märker jag hur ofta hon säger i istället för e. För att inte tala om när hon skriver. Noa verkar inte ha hamnat i den fällan, han kanske har bättre språköra eller så står han emot Örebroarnas galenskap bättre. Han säger i alla fall inte himma istället för hemma.

Dock säger båda barnen "gö" istället för "göra". "Vad ska vi gö?" Är det också dialektalt, eller är det en förkortning som barn av idag gör för att de är för lata för att säga hela ordet?

I istället för e. Så dumt att man baxnar. Att säga tröck istället för tryckte däremot, helt vettigt!

/sörmlänning_84

8 kommentarer:

Malinka sa...

Jaharu! Själv grinar jag illa när särskilt sonen använder mälardalska ö-ljud i stället för de fina, riktiga stockholmska. Inte riktigt "trutta futter" men tillräckligt nära för att det inte ska kännas bra för mitt öra.

Och jag är ändå kvar i födelsestaden – här har dialekten gått och ändrat sig!

Lillevi sa...

och lampan lös i fönstret, eller? (ällä som vi sägä hä i dalarna! ;-) )

Diddeli sa...

Uppväxt i Örebro, inflyttad i en norrländsk stad. Blir konstant småmobbad för att jag tydligen inte kan säga ö. Mjulk istället för mjölk, glugg istället för glögg...

Emelie sa...

Gö sa jag när jag var barn på 90-talet. Jag är från Göteborg så det är nog inte dialektalt då.

Ellen sa...

Diddeli - ja, de säger fel Ö också! Tack, jag känner igen "mjulk". Irriterande till max!

jänet sa...

nej, man säger GÖ ist för göra här i stan. jag har massa infödda vänner som forkortar sådär. tex min soon to be sambo. ASFULT.

Anna2 sa...

Bodde i Örebro några år och tillbringade en hel del tid på dåvarande Eyravallens läktare. Gnälligare fotbollspublik får man leta efter Det går aldrig var en fras som hördes frekvent så jag håller inte med dig!

Anonym sa...

håller inte heller med, det är ju visst så att de gnäller! Heter ju Gnällbältet av en anledning :)