tisdag 20 november 2012

The story of my läkarbesök

Hur får man hjälp av läkare? Jag frågar helt uppriktigt, för mig lyssnar de inte på. Icke sa nicke!

Igår hade jag äntligen tid hos en läkare för denna svinjobbiga trötthet som jag dras med konstant. Jag har sökt hjälp för den tidigare, då lät det såhär: "Vi tar prover för sköldkörtel och lite annat, är det inte det så är det nog för att du har barn, tack och hej". Jag hade inga problem med sköldkörteln.

Så igår var det dags igen och läkaren konstaterade att jag var vid god vigör, hade bra blodtryck och var allmänt frisk. Och så skulle han beställa MASSOR av blodprov, men visade de inget så tänkte han lägga ner utredningen. "Då får du börja dricka kaffe helt enkelt". Va?

Jag försökte ta upp att det kanske är så att jag sover för lätt? Jag drömmer ju så vansinnigt mycket varje natt och vaknar aldrig utvilad, kanske det har med saken att göra? Först förstod han inte vad jag menade på grund av viss språklig barriär, men efter övertydliga uttal (sover så LÄTT, inte så DJUPT) och lite gestikulationer så fattade han. Typ. "Näe, ha ha ha, hur ska man kunna veta hur du sover hade du tänkt, det går ju inte, ha ha ha." Äh, nähe? Man kan inte göra någon slags mätning när jag sover eller något? Helt omöjligt? Okej...

Och så försökte jag fråga ifall det kanske kunde ha att göra med magen? Att jag har ibs (halvdiagnosticerad, eftersom läkaren jag var hos sist klämde lite och sa typ "tja, det är väl ibs då") och ofta mår riktigt dåligt. Kanske kan det påverka? "Nä, förstår du. Magen har inget med trötthet att göra. Så är det inte." Okej...

En halvtimme därinne och allt det resulterade i var "antingen någon brist eller så får du börja dricka kaffe, hej och tack". Jo, han hann också påpeka att jag ska vara nöjd med att jag ju faktiskt är frisk och inte lider av någon allvarlig sjukdom och det ÄR jag ju. Så klart. Men nu sökte jag hjälp, återigen, för att jag tycker att det är orimligt att en frisk 28-åring behöver sova ca 12-13 timmar per dygn för att känna sig levande.

Jag blir galen! Jag fattar att det är provocerande för läkare när människor har kommit in och vill ha den ena obskyra utredningen efter den andra efter att ha läst i Aftonbladet om någon dold sjukdom osv, men herregud! Något mer än de mest grundläggande blodproverna, är det för mycket att förvänta sig? Jag vet inte men jag blir så himla ledsen när ingen tar mig på allvar.

Dessutom hatar jag verkligen kaffe.

11 kommentarer:

S.W sa...

Jag har fått fatta (genom nätet) att jag ofta är så trött pga min fibromyalgi. Det har jag ännu inte fått nåt läkare att bekräfta, men jag känner att det är så. Att ha ont (var eller hur spelar mindre roll) tar på krafterna. Och även när man inte har ont spänner man sig lätt i väntan på det. Mer eller mindre kronisk smärta gör att man blir trött - oavsett vad doktorerna säger.
För mig är yogan räddningen samt att min man tagit hela föräldraledigheten så jag har kunnat vila när jag behövt. Också omega3, taktil beröring och struktur är bra, för mig menar jag. Så man hittar sina knep och så hoppas man att det blir bättre.

Kram!

Emmy sa...

Nu kommer jag göra en grej jag hatar när andra gör- försöka diagnosticera vad det är du lider av.

En bekant till mig hade liknande historia som den du berättar, trots mycket sovande var han aldrig utvilad och pigg. Till sist fick han sin "sovutredning" (som du pratar om) och han lider av sömnapné.

Jag vet inte om du vet vad det är, men om du vet det får du bortse från att jag berättar :)

Tydligen är det så att man slutar andas typ 10 sek. ibland och då vaknar kroppen ur sin djupsömn. Du får alltså inte den sammanhängande djupsömn du behöver för att vila ut.

Jag är verkligen ingen läkare så vad vet jag, men jag tycker inte du ska nöja dig med kaffesvaret.

Malinka sa...

Åh så trött man blir. (Det var iofs både du och jag innan. ;))

Det är ju ungefär samma svar jag får: "Nehej, det kan vi inte ta reda på här på vårdcentralen, så det får du bara leva med, serru! Du vänjer dig nog!" Min läkare blir dessutom irriterad när jag blir ledsen och menar att jag ska vara tacksam över att det inte är värre. (Det där med att det inte är någon livsfarlig sjukdom har hon dock inte sagt …)

Lotta sa...

Tyvärr har jag också den erfarenheten av läkare. Man får själv komma med förslag på vad det kan vara man lider av (så var det med min gallsten) men oftast så gör dom verkligen ingenting! Några tester, skickar hem en och säger att "hör av dig igen om det inte blivit bättre om ett tag"... eeeh, vad skulle du göra annorlunda om jag komma tillbaka menar du?? Det otäcka är att om man verkligen är sjuk, skulle dom ens hitta det då undrar jag?

För övrigt, jag är 29 år, frisk och jag behöver, liksom du, typ 12 timmar sömn för att funka. Jag dricker dessutom MYCKET kaffe, så uppenbarligen hjälper det inte... Sover dock också väldigt lätt, vaknar ofta och drömmer sjukt mycket.. vi kanske kan diagnostisera oss själva? :)

Anonym sa...

Egenremiss till sömnenheten?
http://www.orebroll.se/sv/uso/Patientinformation/Kliniker-och-enheter/Neurokliniken/Somnenheten/

/A

Anonym sa...

Glutenintolerans? Kanske redan kommit upp iom dina magproblem? Jag kände en tjej en gång som blev helt säckad när hon åt sånt hon inte borde (som innehöll gluten, alltså) + att magen ballade ur...

Ellen sa...

Vad fint med ert engagemang och era råd!

Gluten tror jag inte det är, men jag har inte fått det utrett heller. Kan dock äta mycket med gluten utan problem, så känns inte troligt.

Kerstin sa...

Jag tänker också att man kan begära en sömnapnéutredning. Säger din man att du snarkar? Man kan ha så många andningsuppehåll att man har syrebrist under sömnen och tacka fasen för att man blir trött då. Sen tycker inte jag att det låter helt omöjligt att man kan vara trött av att må väldigt dåligt i din IBS. Finns det ingenstans du kan gå förutom VC? Jag tänker på privatläkare som kanske är lite mer intresserad?

Anna sa...

Det finns koffeintabletter! Man behöver inte dricka kaffe.

Anonym sa...

Jonas är något på spåren:
http://jonas-ad.blogspot.se/2012/11/din-trotthet-kan-vara.html

Anonym sa...

Din historia bekräftar bara vad jag alltid misstänkt. Vårdcentralernas uppgift är bara att hålla varenda jävel borta från mer kostsam sjukvård.
Funderar om du kan ha men efter körtelfeber eller mågon infektion typ borrelia eller salmonella? En otrolig trötthet kan sitta i lääänge efter att övriga symtom är borta./ åsa