tisdag 20 november 2012

Sexistiska filmer. Eller vänta nu. Bara filmer.

Hur gör ni när ni ser på film? Jag gör det rätt sällan eftersom jag föredrar tv-serier, men då och då så ser jag ändå på någon populär rulle. He he, rulle. I alla fall så har jag insett att jag har mycket lättare att acceptera sexism när det är en manlig film. Ja, men lite sådär "de är ju ändå bara män, de kanske inte orkade tänka lite utöver specialeffekterna och bomberna och de snygga brudarna". Jaha, James Bond psykostalkar en snygg tjej, men liksom. Det är en Bondfilm. Vad kan man förvänta sig?

Dessutom tänker jag att tjejerna i dessa filmer liksom bara accepterar ett sunkigt ideal, de skapar det inte aktivt. Jo visst, din roll är bara vacker tjej/vackert lik/vackert barn/vacker mamma, men i och med att du inte har några repliker (i alla fall inga som räknas) är du liksom ungefär lika aktiv i att föra skiten vidare som den snygga (produktplacerade) klockan på hjältens arm. Kuttersmycke deluxe.

Det jag har svårare att svälja är filmer som är till för tjejer men som ändå trycker ner tjejer. Och killar för den  delen. När den ska vara på tjejernas sida, men lik förbannat står Katherine Heigl/Hilary Duff/Anne Hathaway/Keira Knightley och säger saker som att "kvinnor är ju faktiskt si... medan män är så..." och så tror man att det ska komma en scen där tjejen eh... inte är ett våp, men det kommer aldrig. Filmer som kunde ha varit roliga och smarta och mysiga som bara blir ännu ett platt fall för att man i fucking manus väljer att låta kvinnor säga skit om kvinnor. Man väljer att låta män låtsas att män är inkompetenta idioter. Det har jag svårare att svälja för då handlar det inte om att man inte orkar bryta mot en stereotyp, utan det handlar om att man via filmen medvetet och aktivt väljer att reproducera den.

Därför ser jag hellre att mina barn när de blir stora nog får se filmer där tjejer är lik eller snygga accessoarer (kommer aldrig vänja mig vid att det ska uttalas med k?) än där de har huvudrollen men säger så dumma saker att jag vill ha en skämskudde i storleken min rumpa för att slippa se. Det är lättare att tänka "det bara råkade bli så i den här filmen" och sedan väga upp med vettigare alternativ, än att låta dem sitta framför en romantisk saga som befäster könsroller och sunkiga könsfördomar tusen gånger mer än random disneyfilm någonsin gjort.
4 kommentarer:

Malinka sa...

Varför ska du säga"accessoarer" med -ks-?

presens sa...

Hur skulle det annars uttalas?

Ellen sa...

Malinka - för att språkpolisvänner som presens här flår mig levande annars? ;)

presens sa...

Kolla här:
http://www.cracked.com/blog/6-obnoxious-assumptions-hollywood-makes-about-women/

Och jag är ingen språkpolis!