måndag 5 maj 2014

Härligt med värme? Nja...

I morse åkte jag rullskridskor till skolan med barnen. Sen hem igen för att byta om till skor inför jobbet för riktigt så bekväm känner jag mig inte på hjulen utomhus att jag vågar mig genom hela stan på rullskridskor. Än.

I alla fall så kom jag hem igen och trots att jag hållt jämnt tempo med ungarna när de cyklat, dvs knappast åkt i ljusets hastighet, var jag sjukt svettig. För det blir jag ju. Så fort jag blir lite lite varmare än kall svettas jag kopiösa mängder. Jag fryser sällan, är nästan alltid för varm och nu kommer sommaren. "Yay..."

Eller alltså jag älskar ju sommaren. Älskar när det är soligt och varmt och härligt OM JAG FÅR BADA! Om det bara finns möjlighet att svalka av sig någonstans är jag gärna i solen när det är varmt. Annars håller jag mig helst i skuggan, men så klart går ju inte det alltid, oftast, ens nästan någonsin eftersom folk är soldyrkare i det här landet. Förståeligt, ja, men otroligt jobbigt för mig.

När jag blir riktigt varm får jag panik. Det går nog bäst att jämföra med klaustrofobi, för jag känner mig instängd och kan inte andas och blir panikslagen och vill bara lämna min egen kropp. Utöver det får jag ont i huvudet, blir illamående och snurrig samt får ofta ont i magen. Jag HATAR således att vara varm och svettig när jag inte typ motionerar och är beredd på det samt klädd för det. När andra föreslår en picknick i parken som lunch tycker alla att det är en jättebra idé och slår sig ner mitt i solen och jag mår skitdåligt men ingen annan vill ju sitta i skuggan. När andra tycker att det är såå härligt att sitta på en balkong och sola går jag in. Om det inte finns vatten i närheten (som jag kan bada i, Svartån räknas alltså ej) vill jag helst inte vara i solen på sommaren. Det brukar inte gå att lösa, så stora delar av sommaren går jag runt och är panikvarm och skriker RÖR MIG INTE!!! till resten av familjen.

Sunt läge. Vi letar sommarstuga nu, ett krav är att den vi köper ligger något stenkast från en badplats bara. Då kanske jag äntligen kan njuta av sommaren som ni andra gör.

(Ps. Min syster är alltid kall och fryser och vi har haft oändliga diskussioner om vad som är "värst". Hon menar att vi bor i Sverige och hon därför fryser oftare än vad jag svettas, jag menar att jag mår ju fysiskt dåligt av min värmekänslighet plus att folk tycker synd om en som fryser men äcklas av en som svettas. Vi kommer ingenstans i denna dispyt som har pågått sen för alltid ungefär.)


5 kommentarer:

KatarinaZA sa...

Jag svettas också alldeles för mycket. Jag minns under min studietid, när jag och en kompis cyklade från centrala Uppsala till Ultuna varje dag. 2 grader varm på morgonen. Min kompis tog på sig tjocktröja och duffel. Jag hade på mig linne och en tunn vindjacka. Jag kom fram drypandes av svett. Min kompis var helt oberörd.

Man ska ju inte klaga på sommaren men när det blir 25+ grader så blir det för varmt och svetten lackar. Jag känner så igen mig i din beskrivning av hur det känns när man är varm.

Kerstin sa...

Varm måste ju bara vara värst, jag håller med dig Ellen! Jag lider inte så mycket som du verkar göra men svettas också hur lätt som helst och fattar inte hur folk kan vilja sitta mitt i solen och äta, det fixar jag bara inte. Jag har mörkbrunt hår också och det verkar inte heller blonda människor fatta hur jäkla varmt det blir mitt på skallen när man har nästan svart hår och menar att det inte är nån skillnad.
Har du tips om nån bra deo kanske? Jag är lätt desperat och provade tom Blondinbellas som tydligen skulle vara så bra men jag måste svettas mer än henne för jag kan fortfarande inte ha några tröjor som är tajta över armarna utan att det blir fläckar :(

Anna sa...

Kerstin: Absolut torr eller motsvarande från apotek. Täpper igen svettporerna för några dagar upp till en månad. Utmärkt.

Ellen: Jag hatar också att vara i solen. Värmen i sig är dock inte det värsta för mig även om den också är jobbig. Mitt problem är att jag är extremt ljuskänslig, troligtvis pga upprepade ögonoperationer som barn som fuckade upp pupillernas förmåga att dra ihop sig ordentligt. Jag får galet ont i huvudet, mår illa, får yrsel och känner mig allmänt som att döden är nära förestående när jag tvingas hänga i solen. Jag är av den sura och otrevliga sorten så jag gnäller och klagar till utflyktsfilten/fikabordet/whateverhar flyttats så att åtminstone mitt hörn befinner sig i skugga. Älskar också att bada men hatar att hänga på stranden. Bränner mig extremt sällan men kan heller inte få någon färg. Brukar gå från kakelvit till en aning beige efter en hel sommar. Tycker inte om känslan av sol på huden och kör hög solskyddsfaktor för säkerhets skull. Och keps och extra mörka solglasögon (slipade solisar eftersom jag dessutom har syn som en mullvad). En kan tro att jag ogillar sommaren men bara jag får dra på mitt skyddskit och hålla mig i skuggan alternativt badet så är sommaren fin.

Ellen sa...

YES! Ni är på min sida!

Jag svettas inte så mycket under armarna, utan typ överallt annars. Nacke, hårfäste, ben - you name it. Avskyr det.

KErstin sa...

Alltså, Absolut torr provade jag en gång i typ tonåren och fick sån hudreaktion (ja, jag är förstås väldigt känslig i huden också) att jag inte kunde fälla ner armarna på en vecka för det gjorde så ont i armhålorna ;-) Men kan ju vara värt att testa igen!