måndag 5 maj 2014

Jag orkar inte mer av detta. Sån JÄVLA bullshit!Den här delar många nu. Och jag dör en smula. Det är så pinsamt, så okunnigt, så patetiskt, så larvigt, så romantiserande, så... aaaaaagh, jag exploderar snart av frustration.

Ni måste titta på denna video om så bara för the lulz för den är alltså EXCEPTIONELLT dålig. Och då menar jag verkligen kräkframkallande, skrattretande, "är detta ett skämt eller delar folk det här ironiskt"-dålig.

Här är några saker som är ett problem med dagens samhälle enligt denna vita upplysta unga man som använder sig av sociala medier för att få ut sitt budskap men han erkänner det ju på slutet, puh, home safe där.

1) Vi pratar inte med varandra i kollektivtrafiken längre. Förr var det tjo, förr var det tjim, förr var det jazzflickor i varje hörn och spontandans och spirituella livliga samtal mellan pendlare. Oj oj oj vilket intellektuellt utbyte det var i morgontrafiken förr. Allt detta går vi miste om när folk sitter med sina telefoner. Jojomensan! Eller...?2) Inga barn leker på lekplatserna längre! Enligt vissa foliehattar är det på grund av att det finns pedofiler i varje buske som hotar barnen vilket gör att de inte kan leka säkert längre, enligt andra är det på grund av chemtrails på något sätt och för de som ser digital teknik som ett större hot än den växande nazismen är det för att barn idag enbart och endast sitter med ipads. Att Örebro stadspark är fullare än jag på en lagfest varje lördag (parken är alltså full varje lördag, inte jag, nota bene) det spelar ingen roll för gungorna är tomma idag, det sååååg vi ju i filmen!

3) Ingen umgås längre med någon annan. Eftersom man kan chatta och twittra med folk leder det till att folk sitter ensamma hemma i soffan och ser ledsna ut eftersom de inte har några riktiga vänner. De bara inbillade sig det. Dessutom är folk dumma nog att typ dra ut på bergsvandring utan kompisar för att lyckas få en snygg bild till instagram? Jag vet inte, det var inte riktigt tydligt varför NÅGON skulle få för sig att dra iväg på en bergsvandring ensam. 

4) Alla har jätteful inredning. Eller vänta, det tyckte inte denna Gary var ett problem men det BORDE det vara. Kanske skulle den ledsna tjejen i furusängen lagt lite av sin surftid (bakom stängda dörrar eftersom det var tvunget att stängas en dörr bokstavligen i filmen för att vi skulle förstå budskapet, Gary sysslar inte med finlir inte, han målar med breda penslar) på Pinterest där hon kunde fått lite inredningsidéer? 

I alla fall, alla dessa problem leder till detta: ingen kommer leva längre. Du du DUUUUUUM! Det är sant, vi kommer inte bli kära, sälja datorn för att ha råd med förlovningsringen, gifta oss, bilda familj, eller få barnbarn om vi inte LÄGGER NER TELEFONEN! Jag lovar, Gary har sagt att det blir så alltså måste det ju vara sant. Våra liv levs inte om vi twittrar och facebookar. Vi kan absolut inte få vänner, skapa kontakter, öka vårt nätverk, diskutera världshändelser, läsa nyheter och bloggar, interagera med andra för det är bara på låtsas! Det enda sättet att leva är om man lämnar telefonen hemma när man går ut, inte använder gps för att hitta utan har en nedskriven lapp och sen gifter sig med en främling man träffat på gatan och aldrig närmar sig något med internetuppkoppling igen.

Ditt liv blir bättre om du betalar räkningarna på banken. Dina barn blir vackrare om du enbart använder en fast hemtelefon. Din fru blir lyckligare om ni inte har kontakt med någon utöver de ni träffar på jobb (där ni så klart arbetar med kroppen för något annat vore väl illa för alla dessa femtiotalsromantiserande bakåtflirtare) eller i skolan där ni har lämnat in en lapp om att just era barn för i helvete inte får använda sig av några appar eller datorprogram i undervisningen, analogt ska det vara! Möjligtvis att miniräknare är okej, ni har inte kommit så långt i diskussionen än.

Ibland måste ni dock låna någon förtappad varelses smartphone för att förmedla ert budskap om hur vita, unga medelklassmänniskor inte lever sina liv, de bara låtsas och om de inte upptäcker sanningen kommer de bli till en cyborg till sist. Tack och lov att ni kan sprida sanningen dock. Tack. Och. Lov.


Va? Tycker ni jag låter upprörd? Arg? Otrevlig till och med? Tja, sluta dela sån här skit så lovar jag att jag chillar framöver. 28 kommentarer:

yllet sa...

Nä. Det sämsta med datorer/mobila enheter är att man inte kan äta ostkrokar och fibbla med dem samtidigt pga snuskigt.

Tudorienne sa...

Men det rimmar!

Johanna sa...

Tack snälla. Förnumstiga skitvideos förtjänar att sågas.

hedvig sa...

underbart!! högljutt hat mot denna film har varit min hjärtefråga i en vecka nu.

Anonym sa...

Jag tycker att denna säger lite samma sak fast på ett bättre sätt... The innovation of lonliness

http://youtu.be/c6Bkr_udado

Anonym sa...

Liiite tråkigt att man inte ens kan ta ett ifrågasättande utan att börja kräkas. :-(

Farsan sa...

ELLEN FOR FUCKING PRESIDENT !!

Anonym sa...

Ellen, du är helt enkelt inte gammal nog för att förstå innebörden av den filmen. Den borde ha haft en åldergräns. Du har inga barn så du kan inte jämföra med din egen barndom. Du kan inte jämföra med tiden INNAN datorerna, mobilerna eller I-padsen. Hur skulle du kunna det?

Alfred Askeljung sa...

Wörd!

elva sa...

Sååååå bra! Letade febrilt efter gilla-knappen.

Yevonde sa...

Hahaha! Älska bilden med tidningarna.. =)

Ellen sa...

Tack alla för positiva ord, skönt att veta att det är fler som inte står ut med sånt här larv.

Till de anonyma:

1) Jag har barn, tre stycken mellan 3 och 9 år.

2) Jag kan mycket väl minnas en barndom utan ipads och mobiler osv eftersom jag fick min första mobiltelefon vid 15 och ipad först för några år sedan.

3) Självklart kan man kritisera vår kultur idag, men då bör det göras relevant och på en vettig nivå. Videon i mitt inlägg är ett patetiskt försök att plocka poäng på dåliga samveten utan att folk tänker efter vad de faktiskt håller med om.

Åsa, Stockholm sa...

Tänkte exakt samma sak när den började dyka upp i min feed igår. Så gäsp liksom (och som du säger, varför dela den på sociala medier dårå).

Anonym sa...

WORD! Har inte orkat se filmen pga anade vad som skulle komma upp. Jag är så pass gammal att vi hade snurrtelefon och vi var tvungna att GÅ fram till tvn för att byta kanal och det var sensation när vi fick vår första dator (som typ alla ungar i kvarteret samlades framför, i timmar). Inte f*n var det bättre då. Det var mobbing på skolgården och paktbildning på fritiden, precis som nu. Det varnades för "fula gubbar" och Heta linjen. Jag har då mer kontakt med vänner nu än när jag var 20 (-98) och skaffade mig min första mobil. Och jag och min man skulle aldrig ha kunna lära känna varandra så bra om vi inte hade kunnat chatta typ hela dagarna innan vi blev ihop för 3 år sedan.
Så, nej filmen är nåt hittepå. Till filmskaparen: schämmes! /Annakarin

Jesper Bylund sa...

Klockren sågning av den här grymt högtravande och inkompetenta film, bra gjort!

Sara sa...

Åh tack och lov, jag har varit så irriterad på den där filmen (och alla som delar den på facebook - om ni tycker att sociala medier är fruktansvärda kan ni väl sluta använda dem och lämna oss andra ifred). Utan mobil och dator hade jag varit mycket mer isolerad än vad jag är nu, tappat kontakt med många av mina vänner och kanske aldrig börjat träffa min pojkvän alls.

Katta Kvack sa...

HEAR HEAR! FY FAN vad bra skrivet Ellen! Jag håller med dig helt och hållet. Mitt liv har aldrig varit så socialt och rikt av relationer som det är nu. Jag ÄLSKAR sociala medier!

Anne Sofie sa...

Härligt skrivet! Höll på att gå upp i atomer när folk började dela den där filmen. Så sorgligt och dumt!

Själv har jag träffat massor av intressanta människor, fått massor av inspiration och kunskap om olika hobbys och inte minst sett den där vita klippan de visar tidigt i filmen på riktigt - allt på grund av kontakter via sociala medier!

Anonym sa...

Idiot-film. Att sociala medier skulle göra folk asociala är verkligen en seglivad myt. Själv är jag ofta den enda som sitter utan telefon och det är mest pga social överdos. Orkar inte med mer folk då vare sig i telefonen eller verkligen.
/L

Miki Yeni sa...

Bra sågat! Synd att du blir lika övertydlig och långrandig i din svada.

Kajsa sa...

Dör på dålig film!! Har sett massa som delar denna på FB, har dock aldrig tittat på den förrän nu. Så himla pinsamt. Han långsam-rap-rimmar om hur sämst internet och social media är på en film som sprids på internet och social media. Om det nu är sån skit, varför skrev han inte en upprörd insändare till sin lokaltidning? Herre min påve. Internet är ju det bästa som finns.

Anna sa...

Rätt rutet!

MIn undran är om jag har för få fb-vänner eller om de jag har är kloka för jag har inte sett skymten av denna video i mitt flöde. Jag vill ju tro att jag endast omger mig med klokingar både på det dära världsomspännande nätet och utanför. Men kanske är mina vänner bara jävulskt sega? Äh, jag bestämemr att det beror på klokhet.

Anonym sa...

gaffel? funkar asbra

Mattias sa...

Håller med om att filmen i sig är svag. Problemen som vi står inför är så oändligt mycket mer komplexa och svårforcerade och ledsamma än vad filmen tar upp. Internet och mobilt internet är bara något som snabbar upp processer som pågått under lång tid. Om vi tror att detta är problemet så är vi onekligen dömda till en framtid av stora problem. Några exempel: "over-population, coercive politics, militarism, mechanization, the destruction of the environment and the worship of science".

Några spår som den som vill kan fortsätta via för att förstå vad jag menar:

http://www.idph.com.br/conteudos/ebooks/BraveNewWorld.pdf

http://www.imdb.com/title/tt0808185/?ref_=nv_sr_1

Samuel sa...

Jag känner igen mig i väldigt mycket i den här filmen och det tror jag många storstadsbor i min ålder gör, jag är 26. Det finns något tragiskt i att man sitter på kontoret vid sin datorn och sedan sitter nersjunken i sin smartphone med hörlurar på sig på vägen hem på tunnelbanan.

Sedan känner jag igen mig väldigt mycket från min barndom att när alla fick datorer i hemmet.. runt 94-95. Då slutade man i princip leka utomhus på bara några månader. Det enda som existerade var att spela datorspel. Jag minns till och med känslorna jag hade (som kändes som någon form av skuldkänslor) att jag visste att det var fel på något sätt. Men ändå så gjorde jag och väldigt många andra det ändå.

Jag känner också igen mig i att det är "lättare" att stanna hemma ensam idag när man kan sysselsätta sig med internet och sociala medier. Man missar ju INGENTING längre för allt finns ju på internet. Hela konserter ligger uppe i perfekt kvalité en timme efter att de är klara.. från en fest finns massa bilder och filmer till den graden att det tillslut känns som man nästan var där. Förut var helt enkelt känslan att "shit jag måste vara med ikväll för jag vill inte missa det här!" större. Detta medförde såklart att fler kvällar var bara sådär. Men vi umgicks mer tillsammans. Nu krävs det alltid något särskilt för att få ihop grupperna man umgås med. När det bara är något som riskerar att bli sådär, en helt vanlig fredag med andra ord. Ingen särskild happening. Då är det enklare att passa nuförtiden. För man matas ändå med massa data från kvällen. Man missar ingenting.

Jag menar absolut inte att det är fel att tycka att den här videon är skit, alla har rätt att tycka precis det de vill. Men du visar väldigt lite förståelse för varför så många andra än du delar den. Kan det vara så att väldigt många känner igen sig på något sätt i allt det här och att det inte är någonting positivt för dem.

yllet sa...

tack för tips!! kanske en stekpincett om man känner sig plötsligt pimpinett.

Jenny Hoff sa...

Ha ha ha- klockrent! Även om jag tycker att man absolut ska lägga ifrån sig telefonen ibland!

sak sa...

Tack för det här inlägget - jag har haft allvarliga problem med att kontrollera min kräkreflex när jag har sett den här delas i min feed (orkade inte ens titta på hela förrän nu).

Finns så mycket att kritisera i den att jag blir helt matt - tack för att du tog upp några av dem!