fredag 15 mars 2013

Barn och läsning

Jag tycker att det är konstigt att barn läser så lite idag. Jag blir galen när mina (större) barn säger att de inte har något att göra när de har massor av böcker att sätta tänderna i. LÄS för bövelen, läs! Men de vill inte. De spelar hellre spel på ipaden eller ser på film och jag sliter mitt hår och känner mig misslyckad och tänker att bokslukaråldern förhoppningsvis väntar runt hörnet?

Men för att komma dit måste man ju också få flyt på läsandet. Och man måste tycka det är kul. Så nu har vi, i ett försök att få Noa att börja läsa böcker själv för nöjes skull, infört ett belöningssystem: 20 minuters läsning i 20 dagar (behöver inte vara i följd) och jag köper nästa Harry Potter-bok och läser för honom. Sedan börjar vi om med läsandet och sen köper jag nästa bok. Och så vidare.

Vi belönar läsning med läsning helt enkelt. Jag vill inte skapa ett liv där vi inför belöningssystem på belöningssystem och virrar in oss i scheman och stjärnor och belöningar, men läsning för läsning ser jag inga problem med.

Och jag lovar barnen att de aldrig ska behöva känna att de inte har något att läsa. Det finns bibliotek och bokhandlar och böcker kan man inte ha för många av. Förhoppningsvis bidrar det till att han upptäcker glädjen i att läsa. Jag vill inte bli en förälder som har barn som inte läser helt enkelt.


3 kommentarer:

KatarinaZA sa...

Jag önskar också att mina barn kommer att älska att läsa lika mycket som jag älskar att läsa. Jag tycker att ditt läsningsbelöningssystem låter utmärkt! Det ska jag lägga på minnet.

HannaA sa...

Ungefär så gör vi med, men jag har lovat den stora att jag ska läsa för honom så länge han vill. Också.

Med honom var det så att vi förstod att han egentligen kunde läsa men att han inte ville/ville visa det. Inte förän jag talade om att vi inte skulle sluta läsa högt bara för att han kunde läsa själv började han. Och då gick det i raketfart. Men högläsning är bäst - det tycker vi båda.

Tankekatten sa...

Nu kan inte mina barn läsa än men de kan också påpeka att de inte har något att göra trots att även vi har ett överflöd av böcker fast de kan titta i böcker måla eller annat kreativt. Vi har tyvärr många konflikter om dataspel och film. Det var lite lättare förr när det bara gick att se på barnprogram en timma på kvällen. Nu är det tillgängligt jämt om man inte drar ut modemet eller så.