torsdag 26 september 2013

Det här med att handla begagnat.

Yes, nu kommer ännu ett entitled medelklassinlägg om hur bra det är att shoppa second hand, men må så vara.

Jag stör mig så in i vassen på människor som vägrar handla begagnat. Jag förstår att för vissa grupper av människor kan det av förståeliga skäl vara stigmatiserat och det säger jag inget om, men rent generellt? Det är cirka en miljard (mycket vetenskaplig uppskattning) mycket bättre för miljön att handla begagnat. Dessutom är det billigare och mycket finare oftast också.

Årsskiftet 2011/2012 bestämde vi att vi bara skulle handla begagnade möbler till hemmet framöver. Förutom madrasser eller om barnen behövde något akut som vi inte kunde vänta med att leta reda på. Och förutom två madrasser just så har vi köpt allt annat begagnat. Vi har hittat så mycket fint! Soffbord, våningssäng, köksstolar, soffa, litet bord, skåp, stolar, byrå... allt jättefint och i bra skick. Och annars så finns det ju färg.

Jag förstår inte hur man kan tycka att det är "äckligt" med second hand och sen köpa plastöverdragna spånskivor och tycka att det är fräscht? Vet ni hur många IKEA-möbler man kan ha i ett rum utan att det blir dålig luft på grund av alla gifter i möblerna? Fem. Och det här är ingen uppskattning från min sida, utan information jag fått av miljögiftsforskare. Fem!

Jag är medveten om att det är extremt klyschigt att prata om hur mycket mer genuint det är att handla viiintage och fynda på loppisar jämfört med opersonliga plastmöbler och jag är inte helt förtjust i klassföraktet som tenderar att visa sig när ämnet kommer upp. Men det ÄR mer miljövänligt att handla begagnat, mycket mycket mer miljövänligt. För klimatet och inomhusmiljön och dessutom för plånboken. Om man nu inte ruinerar sig på vackra stringhyllor och märkesporslin, men det är ju ett val.

Så lite önskar jag att folk ändå kunde försöka leta reda på en bokhylla på blocket/loppis/auktion/myrorna innan de åker till Jysk eller liknande. Dessutom kan man ju se det som en skattjakt och det är ju alltid kul.

(Nu handlade det här bara om möbler, men herreguud vad jag har kommit att älska bytardagar? Fyndar typ en hel garderob med ytterkläder och allt för några hundra. Bästa bästa!)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Nu måste jag bara dumma mig lite... Men möbler och gift kan ju knappast mätas i antal möbler! Jag har nämligen svårt att tro att fem omålade trästolar innehåller samma mängd otrevligheter som fem jättesoffor!

Och förstår inte varför en soffa från ikea skulle innehålla mer gift än en från mio...

Självklart har begagnade möbler likväl som begagnade kläder mindre kemikalier! Men jag tror att du förstår min poäng.

Jag är tyvärr för lat för att orka leta efter det jag vill ha begagnat. (Eller också har det att göra med att jag snöat in på de danska klassikerna...) Fast de möblerna jag har planerar jag inte att byta ut och några av favoriterna är arvegods från två och tre generationer tillbaka.

JsN

Sofie sa...

Vårt "problem" är att vi har valt bort bil av en massa skäl och då är det svårt att transportera hem stora saker från Blocket/loppisar etc. Vi är inte heller så inredningsintresserade, så köper mest om vi behöver ngt nytt pga flytt/förvaringsbehov.
Köper gärna begagnat till barnen på Tradera och loppis dock!

Johanna S sa...

Ingen bil men tog två underbara sängbord på tunnelbanan förra helgen. Lyckades även få en skänk hemkörd av säljaren för ett tag sedan... Men mitt STORA problem är att jag är så rädd för vägglöss :-0 Drömmer mardrömmar om dem och blir nästan maniskt i mitt letande när vi kommer till hotellrum och hur jag förvarar vår packning. Samma gäller om vi köper begagnat. Begagnade möbler är en källa till vägglöss. Sängborden har ännu inte fått flytta in utan ska behandlas med värme (torkskåp) innan de får komma in i sovrummet. Helst skulle jag vilja frysa dem vilket är bättre, men har inte tillgång till en stor frysbox och vill inte skruva ner dem i smådelar för att stoppa i vår halva frys.

Hur tänker du kring sådana saker? Även kläder kan ju innehålla vägglös och det går ju inte direkt att tvätt skalkläder i 90 grader och sedan tumla torrt... :-(

Tjockalocka sa...

Jag handlar mer än gärna begagnat, mest för att jag tycker det är finare med beg än med nytt. Och så såklart bra för miljön.

Kläder däremot är svårare - inte minst här i Stockholm där vintage ofta är dyrare än nytt!!?? Alltså seriöst? Helt sjukt tycker jag, som tycker att en del av poängen är att begagnat är billigare. När jag var ung var second hand svinbilligt och jag handlade massor. Bytardagar har jag aldrig sett där jag bor.

Vägglöss har jag aldrig reflekterat över. Låter äckligt.

Trollmamma sa...

Tyvärr är ju mycket av det som säljs på Loppis oxo Ikeamöbler, så det blir ju inte mycket bättre för att det är beggat...
Jag tror det mesta vi har är arvegods eller köpt beggat, faktiskt. Lite svårt att säga om bokhyllan jag haft sen jag var barn var ny när jag fick den för mer än 30 år sen... Å andra sidan tror jag den eg är ett marbodalskåp utan luckor, så den var nog ny, direkt från andra sorteringen där morfar fick handla...
Jo, skötbordet köpte vi nytt för tio år sen, på Ikea, för vi fick inte tag i nåt vi ville ha o det började bli brådis. Trollens garderober var oxo nya, direkt från Elfa via Coop. O våningssängen köpte vi oxo ny för sju år sen, men den ska säljas beggad nu. Har ett vagt minne att ena bokhyllan vi har fick maken när han fyllde år, första året vi bodde ihop. 17 år sen nu asså, tiden går. O lagerhyllorna vi har som bokhyllor nere var nog nya när de skaffades till butiken 2004. Svårt att avgöra om de ska räknas som beggade eller inte, de köptes av mig men för annat ändamål... Nångång i framtiden ska de bytas ut mot väggfasta på-plats-byggda hyllor o det är nog rätt troligt att det blir nytt virke som används då.

2nd hand kläder fick jag nog av när jag drev sådan butik, det erkänner jag.

Ellen sa...

JsN - självklart är "fem IKEA-möbler" inte en regel utan mer ett illustrerande exempel där ikea får stå för alla liknande möbler. Menar ju inte att det är skillnad från märke till märke på det sättet, eller att fem små pallar i rent trä är ett problem. Däremot är det otäckt att tänka sig allt vi fyller vårt hem med, och det finns ju inte så mycket alternativ heller? Det är ju tyvärr inte alls säkert att äldre möbler har mindre kemikalier i sig heller faktiskt. Vissa av dem är impregnerade med sån skit som inte är laglig idag.

Johanna S - jag har aldrig träffat nån som har haft problem med vägglöss eller ens stött på det på något annat sätt, så jag tänker nog inte på det alls. Surt ifall detta blir typ de berömda sista orden dock.