måndag 5 januari 2015

Ekonomi schmekonomi

Vi har gemensam ekonomi eftersom vi aldrig har haft några pengar efter att räkningarna är betalda att "dela upp" mellan oss. Vi har alltid tänkt att "sen, när vi får två heltidslöner, då jäklar ska vi..." men eftersom vi under 12 år och efter 3 barn fortfarande inte nånsin har haft två heltidslöner har det inte blivit av.

Därför tjafsar vi om vart pengar ska gå.

Min mans prioriteringsordning är ungefär såhär:

Teknik, typ ny tv och sånt
Teknik, typ ny ipad och sånt
Teknik, typ ny telefon och sånt

Min prioriteringsordning är såhär:

Resor, typ weekendresor med min mamma och syster
Resor, typ resor ihop hela familjen
Resor, typ weekendresor med min man

Sen heminredning, kläder och sånt. Vad han har under sin jävla bajsteknik vet jag inte. Inte fan är det nåt vettigt det heller.

Det går i alla fall så klart inte ihop sig eftersom vi, wait for it, fortfarande inte har två heltidslöner eller är lottovinnare eller så. Så vi tjafsar om det. Jag tycker ju att resor är en upplevelse som man lär sig nåt av, som är något man minns för livet. Vem fann minns den femte iphonen man hade? INGEN!

Mitt främsta kärlekstips till mina barn kommer vara att hitta nån som gillar samma saker som en själv. Så man slipper bli ihop med en "vuxen människa" som hellre köper en ny tv än åker utomlands en helg.

6 kommentarer:

KatarinaZA sa...

Det här belyser så tydligt varför jag aldrig har velat ha och aldrig har haft gemensam ekonomi med någon.

Maria sa...

Hear hear! Resor vinner alltid över prylar. Alltid.

motvalls sa...

Samma här. Och jag börjar tro att det är väldigt utbrett. Min mamma reser med sina vänner (kvinnor) medan min pappa stannar hemma med sin nya traktor. Och mammas vänners män sitter hemma med sina teknikprylar. Det känns som att det bland mina jämnåriga vänner håller på att bli precis likadant. Kvinnorna vill resa. Männen vill ha en "modern tv" för den från 2009 saknar uttag för en viss sladd.

Kristin sa...

Jag är kvinna och tar hellre en ny tv än en resa :)

Vi har gemensam ekonomi, och man få ge och ta helt enkelt. Hur man än vrider och vänder på det så har vi de pengar vi har, det blir varken mer eller mindre för att vi har separat ekonomi istället för gemensam :)

Unknown sa...

Åh men JA! I den här familjen är det jag som betalar och planerar våra resor medan min man köper... starka såser från ecuador?

Linda sa...

Varför inte sluta med gemensam ekonomi? Man kan ha ett konto för gemensamma räkningar och sedan köpa det smink, kläder och resor som man vill ha? Jag kanske vill köpa nya soffkuddar, gardiner etc och då gör jag det utan att behöva diskutera hur mycket det får kosta ( 0 kr enl min man) medan min man köper en ny tv om han anser att det behövs. Jag anser att en TV ska hålla i 20 år och skulle kunna ha en tjocktv så då slipper vi det tjafset också. Man kan också åka på resor med kompisar etc utan att diskutera beloppen. Vi tjänar ungefär lika mycket så det bidrar till att det blir enkelt.