torsdag 1 maj 2014

Min guide till New York!

Är inte det lite märkligt, kanske ni tänker? Hon är där EN vecka för FÖRSTA gången och nu ba *skriver en guide*? Jo, kanske det. Men om man ska åka till NY och hittar guider från folk som bor där eller varit där en miljard gånger så får man en lista på ca 100 saker man vill göra/äta och så kommer man hem utan att ha hunnit med en bråkdel. Tro mig, vi hann inte ens se på utsikten över stan någonstans men hade fullt upp hela tiden ändå.

Eftersom jag är en sucker för listor och uppdelningar tänkte jag att jag helt enkelt listar det bästa, sämsta, roligaste och så vidare. Vissa saker är allmängiltiga, typ, andra är det verkligen inte.

Here we go!

Boende

Alltså jag vet att Airbnb egentligen är olagligt för de flesta som hyr ut sina lägenheter i NY, men jag rekommenderar ändå sidan. Eller, själva sidan är ju inte olaglig men ni fattar hur jag menar. De får egentligen inte hyra ut sina lägenheter men om ni vågar chansa på att just er hyresvärd inte åker dit före ert besök (vad är risken egentligen?) tycker jag att det är SÅ värt att hyra lägenhet istället. Vi bodde i Lower East Side, precis bredvid Tenement museum. Vi bodde alltså precis på gränsen till Chinatown och gick vi bara ett gäng gator kom vi till east village vilket också är sjukt mysigt. Som precis alla andra icke-unika svenskar gillade vi de charmiga gatorna utan skyskrapor bäst, men vilket som av de olika trevliga områdena på nedre manhattan är nog jättehärliga att bo i. Vi betalade ca 9000 kronor för sju nätter i en rätt stor etta som låg nära tunnelbana, restauranger och en massa barer.

Mat

He he, som att det ens går att sammanfatta matutbudet? Går icke, det fattar ju alla. Vi åt på riktig restaurang (ni vet, dukar och ljus och sånt) kanske tre gånger, i övrigt åt vi på mer caféer eller hål i väggen. Happy Hour på barer kan vara ett riktigt bra sätt att få i sig något billigt och gott och med tanke på att portionerna på de flesta ställen är enorma blir man mätt även på en så kallad "side dish". Oavsett var ni vill äta rekommenderar jag att använda Yelp som jag tycker är mycket bättre än tripadvisor. Vi hittade de flesta av våra ställen på yelp och var aldrig missnöjda. Vi har ätit arepas (google is your friend), vi har ätit mexikanskt, vi har ätit frukost till lunch och vi har ätit från food trucks. Tre restauranger som jag skulle vilja tipsa om är:

The mermaid oyster bar

De har happy hour till klockan sju, även på helger och då kostar ostron en dollar. Såna happy hour finns det många av runt om i stan, men vi älskade detta ställe då det var charmigt, fint och otroligt god mat. Jag åt mini-fishtacos, en shrimp corndog och så ostron. Min mamma tog en hel hummer som jag och min syster så klart "råkade" hjälpa till att äta upp. Ostronen var goda, ett glas mousserande vin kostar 42 kr under happy hour och till efterrätt får alla en gratis liten chokladpudding samt en slags lyckokaka i fiskform som krullar ihop sig/vänder sig i handen och så betyder det olika saker beroende på om den lyfter på huvud eller stjärt. Kul och gulligt!







The MasalaWala

Det här var ett ställe vi hittade efter att ha missat vår reservation på lördagskvällen på the mermaid inn (som vi bokade om till söndagen sen istället). Vi hade haft en riktigt dålig eftermiddag med trötta fötter, affärer som inte låg där de skulle (F U google!), skyfall och inställda tunnelbanor samt noll chans att få en taxi och var sugna på något varmt och smakrikt och gärna inte för långt bort då vi hade biljetter till teater på kvällen. Vi sökte på indiskt på yelp, fick upp detta ställe som första träff och tyckte det lät bra. Det låg även på vägen till teatern så när vi gick för att hämta våra biljetter gick vi förbi och tittade in. Det såg tomt ut trots att det var lördag kväll, så vi hämtade ut våra biljetter i lugn och ro och gick sen tillbaka. Så episkt naiva vi ändå är, det var ju såklart reserverat både högt och lågt och det enda som kunde erbjudas var ett litet bord för två personer. Det erbjöds faktiskt först till de tre som kom in på restaurangen precis före oss, men de tyckte att det såg för trångt ut och gick därifrån. Tur för oss, som klämde ner oss vid det lilla bordet. Maten var jättegod, smakrik och len och värmande och återigen - MYCKET MAT. Bäst var ändå servicen. Ideligen kom servitörer och ägaren och bad om ursäkt för att vi satt vid ett så dåligt bord. Illa, hemskt, pinsamt. Att vi inte hade bokat bord och att de ändå hade klämt in oss och att vi var tacksamma för det ville de inte höra talas om. Vi fick gratis glass till efterrätt och ägaren tog avsked vid dörren och sa att vi var mycket goda människor som han inte var god nog för. Okej, servicen i Usa är ju absurd jämförelse med den här i Sverige (sorry att go all Cissi Wallin on you) men det där tog ändå priset. Ät där i alla fall, om ni gillar indiskt. Ligger i east village.




Bianca

Vi anlände runt klockan åtta en fredagkväll och insåg att det skulle bli jättesvårt att få bord. Precis som vi anat var det fullt, men vi satte oss och tog ett glas cava på baren dörr i dörr och efter ca 50 minuter blev vi hämtade och vårt bord var färdigt. Jag gillar den typen av väntelista, där man kan ta en fördrink innan maten och ändå "stå i kö" för att få äta.

Maten då. Italienskt och gott. Samt billigt! Vita dukar, tända ljus, servitör som rev färsk parmesan och malde peppar över vår mat och ändå inte alls dyrt. Jag åt en tagliatelle ai frutti di mare och de andra åt ravioli med salvia och ost samt friterad fisk och grönsaker. Återigen stora portioner, smakrikt och gott. Eftersom folk väntar på bord kommer de med notan så fort man sagt att man inte vill ha efterrätt (förstår inte hur man skulle orka det?), men det störde inte oss. Vill man däremot kunna sitta och prata i timmar efter maten kanske det är bättre med ett ställe som inte har så många som väntar på ett bord.




Nöjen

Det är ju samma här, helt jäkla omöjligt att ens hinna med en bråkdel av allt som erbjuds. Vi var inte på broadway, vi var inte på standup, vi fick inte biljetter till Letterman (men vi försökte), vi hann inte med en miljon saker. Däremot hann vi sjunga karaoke på SingSing (kedja med flera olika ställen där man kan hyra ett rum och sjunga hur mycket man vill utan att tänka på att andra hör), burleskuppträdande på trång liten bar (vi tittade, klädde ej av oss) och en hel del annat. Tre saker som jag varken kan eller vill rangordna mellan men vill att ALLA ska gå på är dessa:

Amateur night at the Apollo
Jag kommer inte kunna beskriva det här rättvist. Ingen kan beskriva det här rättvist. Det är skitcoolt, häftigt, pinsamt, kul, rörande - en galen upplevelse. Kortfattat så är the Apollo en anrik teater i Harlem och Amateur night är som Idol långt före idol. Samt galnare. Ingen jury, bara publiken. Buar vi i publiken tillräckligt högt (fatta det vansinnigt jobbiga i detta för oss svenskar) åker den uppträdande av scenen. Det var ca en timmes uppvärmning före de tävlande började sjunga och dansa och det var jättekul. Det var danstävling med folk ur publiken, hojtande, skrikande, vi dansade i våra säten... som sagt, jag kan inte beskriva den här upplevelsen. Gå dit. Gå dit, gå dit, gå dit. Annars kommer jag och slår er.





Improvisationsteater på UCB Theatre East
Vi hade platser längst fram, vi hade en vinflaska från baren och vi skrattade så vi grät och magen krampade i en timme. Improvisationsteater at it's finest enligt mig, med manusförfattare från många kända komediserier. Stämningen var på topp, det var billiga biljetter (10 dollar bara!) och ett perfekt område för att gå vidare och ta en drink efteråt. Eller sjunga karaoke, så klart.

Marie's crisis - musikalbaren
Tänk er att ni gillar musikaler. Tänk er sen ett ställe där ALLA gillar, nej älskar, musikaler. En gaybar med mängder av ljusslingor i taket, ett stort piano i mitten av rummet och svinstarka drinkar för sju dollar. Tänk sen att det är fredag kväll, det är kö för att komma in och väl inne är det fullpackat med folk och alla sjunger med i musikalhitsen. Från femtiotal till disney. Från välkänt till obskyrt. Från fullständigt vrålskrålande till Les miserables till finstämda soloframträdanden av stamgäster. Vi stannade här hela fredagskvällen och sjöng, sjöng och sjöng. Sen sjöng vi lite till. Drack några drinkar, sjöng lite till och åkte sen hem i en taxi och vaknade med hesa halsar. Och sen två kvällar senare gick vi dit igen. Då var det söndag kväll och självklart inte lika mycket folk men ändå bra stämning. Annan pianist som verkade läsa våra tankar och spelade både låtar från Moulin Rouge och LET IT GO från Frozen?? Häftigaste upplevelsen var ändå när alla sjöng "one day more" från les mis och det var olika stämmor och alla valde vilka karaktärer de ville sjunga som. Den kvällen var det främst äldre bögpar där, plus typ vi och ett turistpar från england som började kvällen med att fnissa generat varje gång de sjöng med, men som när vi gick var helt uppslukade vid pianot.

Gå hit. Det är det bästa stället nånsin. Gör det bara, värt köandet om ni går på en helgkväll. Så värt!!



Sämst
Absolut ej något som kommer hända de flesta, men både min syrra och min mamma blev magsjuka varsin dag. Jag var den enda som höll mig frisk, mycket tack vare rigida hygienregler som de andra suckade åt och himlade ögonen åt, men herregud - försök själva hålla er friska om ni delar bostad på ca 20 kvm med två magsjuka människor? Mina händer är torra som fnöske efter allt tvättande och spritande men jag höll mig frisk. Ha!  

Också rätt dåligt
Att det var reparationer i tunnelbanan under helgen vilket gjorde att vi hade jättesvårt att ta oss hemåt då inga tunnelbanor downtown gick från de flesta stationerna. Fast jobbigast av allt var nog ändå känslan av att inte ens hinna med en bråkdel av det vi ville hinna med.

Mest överskattat
Förstod ej grejen med Macy's? Ja, det var jättestort och så men samtidigt svindyrt? Då gillade jag Century 21, outleten, mycket bättre. Vi slapp köa trots att vi kom på en lördag men vi hade å andra sidan väldigt lite köer och så överlag. Tror att det var bra att komma veckan efter påsk ur det avseendet. 

Minst överskattat
Eller mest underskattat? Av mig i alla fall i förväg. Jag hade inte fattat att Central Park var SÅ häftig. Vi var där bara någon timme och såg bara en bråkdel, men den där känslan av att vara i en oas samtidigt som vi omgavs av skyskrapor var överväldigande. 

Bästa affären
Well hello Duane Reade. DR har allt, och när jag säger allt så menar jag allt. Det är ett apotek som har smink, snacks, godis, schampo, you name it! "Hade DR bara haft mat hade man ju kunnat bo här", sa jag på ett av våra dagliga besök till vårt närmsta DR (som alltid har öppet dygnet runt så klart), och sen gick jag runt hörnet och upptäckte ännu en avdelning, där de så klart hade mat. Vi såg ingen alkohol, men ingen är väl perfekt. Ifall zombieapokalypsen kommer behöver man bara bosätta sig på Duane Reade eftersom det finns allt där. Man kan till och med föröka sig då det finns blöjor, ersättning, flaskor, kolikmedicin, godis... 

Ett land (eller okej, stad då) är inte civiliserat förrän det har ett ställe som Duane Reade. Okej? Okej.

Märkligaste känslan
Okej, detta är extremt turistigt och klyschigt men går inte att undvika att nämnas: det KÄNNS faktiskt som att man är mitt i en film? När jag hoppade ut i gatan och vinkade till mig en taxi kändes det som att jag bara lajvade Carrie. Om man så är på femte avenyn eller i Brooklyn känns det som att någon när som helst ska ropa bryt och att vi ska ta om scenen. 

Bästa shoppingen
Ni vet det, jag vet det. Ska man shoppa second hand är det till Williamsburg, Brooklyn man ska åka. Vi gick runt där en hel dag och köpte en hel del klänningar, men sen var vi sjukt trötta och orkade inte riktigt njuta av området som jag hört att man ska. Hade vi haft mer tid hade jag gärna åkt tillbaka och utforskat stadsdelen mer. Nu fick jag nöja mig med klänningar för fem eller åtta dollar styck.

Mest oväntade
Jag har aldrig varit i Usa förut och var helt oförberedd på vänligheten och servicen och hjälpsamheten. Folk som stannade till och frågade om vi behövde hjälp med att hitta, den ständiga omtänksamheten, att folk sa "sorry" om JAG råkade stöta till DEM. Att folk inom serviceyrken är överdrivet trevliga beror väl en hel del på att de är beroende av den (obligatoriska) dricksen för sin överlevnad, och det ska ju inte ses som något positivt. Men den allmänna trevligheten hos folk vi stötte på i tunnelbanan och på gatan? Var inte beredd på den, smått oberest som jag ändå är. 

Det var så mycket vi inte hann. Så mycket jag hade velat se, göra och äta som vi inte hann med. Så mycket vi gjorde och såg som jag inte har tagit med här. Färja till Staten Island, linbana till Roosevelt Island, sex and the city-rundtur, MoMa... man hinner klämma in en hel del om man bara ser till att gå upp tidigt på morgonen och biter ihop när benen darrar och skakar av trötthet och smärta. 

En vecka räcker inte på långa vägar, men det ger ju å andra sidan en enorm mersmak för att åka tillbaka. Synd bara att det är så dyrt att det inte lär ske de närmaste åren. Om vi inte flyttar dit förstås...











2 kommentarer:

Kerstin sa...

När jag bodde i NY fanns det öl på Duane Read :-D Så det är den fulländade affären, haha.
Och jag vet, man tycker inte man hinner nåt. Vi bodde ändå där ett år och jag hade ågren över att det inte kändes som att jag utnyttjade staden till max men då var jag ändå höggravid och nyförlöst typ 5-6 månader av den tiden så det var ju inte riktigt läge för alla typer av aktiviteter. Tycker det verkar som att ni hunnit med fantastiskt mycket på bara en vecka, låter som att ni haft det jättebra :-)

Linis sa...

Jag funderar på att hyra lägenhet/rum via AirBNB nästa resa till NYC! Har du några tips att ge? :-)

Hur fungerade det i passkontrollen? Nämner man att man hyrt via AirBNB?
Tidigare resor har jag alltid fått frågan vart jag ska bo, namn på hotellet etc (och då har jag alltid bott på hotell och som soloresenär 2 av 5 resor är hotell SVINDYRT inkl. budgethotellen.)