onsdag 12 januari 2011

Hur man skriver en bestseller två gånger.

Jane Austens böcker är underbara, dels för att man får drömma sig bort till tider med vackra klänningar och roliga danser, men dels för att de är chic lit som är "fin". Och så för Mr. Darcy så klart. Glöm aldrig bort Mr. Darcy.

Men det slog mig häromkvällen när jag tittade på filmatiseringen av Förnuft och Känsla, att Austen måste ha skrivit den boken, tänkt "Näe, det är något som saknas" (Mr. Darcy, antagligen) och sedan två år senare skrev hon Stolthet och Fördom. Och som det skulle visa sig så ger ju övning färdighet eftersom Stolthet och Fördom är hennes mest uppskattade verk.

Det är rätt fascinerande det där ändå, hur hon ändå har lyckats skriva samma bok två gånger.

Vi har i båda böckerna två rätt så fattiga systrar som det handlar om. De har några småsystrar (1 i F&K, några fler i S&F), en mamma (vettig i den ena boken, galen i den andra boken). Så möter den äldsta systern Jane/ Elinor en riktig gentleman som hon blir kär i: Mr. Bingley/Mr. Edwards, men deras kärlek får förhinder. Främst beror det på andra människor, och i båda böckerna har den genomgode mannen en elak snipig syster (eller två) som inte tycker att den fattiga tjejen är något att ha.

Vilka mer likheter finns det? Tja... allt? Det finns pinsamma släktingar som inte vet när man ska hålla tyst. Det finns den tyste, stolte och lite äldre mannen Mr. Darcy / Mr. Brandon som blir kär i den yngre systern, men vars kärlek inte är besvarad. Först. Inte förrän han har visat/det har visat sig hur otroligt olämplig hennes förstahandsval var (Mr. Wickham/ Mr. Willoughby) förstår Lizzie/Marianne hur fin Mr. Darcy/ Mr. Brandon egentligen är. Däremellan har Mr. W (lämpligt av Austen att ge dem samma initialer) lyckats skandalisera en av de fina herrarnas familjemedlemmar. Typ en yngre syster/dotter.

Icke att förglömma är att någonstans i de två berättelserna går en kvinna ut i regnet och blir därmed dödssjuk. Av regn. Mitt i sommaren. Regn. Det märks att Austen är från England, hade hon kommit från Sverige så hade de behövt trava igenom en snöstorm eller något för att bli lika illa däran.

Så slutar det ju så klart med att den äldre systern Jane/Elinor får sin genomgode Mr Bingley/ Mr. Ferrars, och självklart så inser ju Lizzie/Marianne att de har tagit fel på Mr Darcy/ Mr Brandon och så gifter sig hela högen och slutet är gott och allting är gott. Och precis likadant.

4 kommentarer:

JL sa...

Sammanfattning av alla J Austens böcker på två minuter. Fullkomligt genialt. "Leave your liver Lilly and leave lovely Liverlellie, Lilly love."

http://svtplay.se/v/2269670/huset_liverlellie

Ellen sa...

Jag vet, har sett det. Sjukt kul!

Malinka sa...

Fast det är ett byte av huvudperson. Och Lizzie är en helt annan typ än Marianne.

Har du läst (den senaste) biografin om J.A.? Väldigt intressant.

Ellen sa...

Ja, Marianne är ju hemsk.

Nej, har inte läst den. Vad heter den?