tisdag 14 februari 2012

Åh nej, regnbågen är för vacker!

Under tiden som ni fortsätter gissa i kommentarsfältet till inlägget nedan, tänker jag passa på att spy ur mig lite irritation. Ovanligt va?

Nej men det här med alla hjärtans dag, vad är det för problem med det? Varför känner man sig nödgad att påpeka att det bara är en kommersiell högtid? Varför är det så viktigt att säga att man väl kan visa sin kärlek alla andra dagar om året? Varför är det så himla coolt att fnysa och himla med ögonen åt allt som är "amerikanskt" och larvigt?

Jag förstår verkligen inte. Är sommaren för vacker också? Är barnen för snälla? Är glass för gott? Hur kan man orka med att klaga på något som är fint och kärleksfullt och blir vad man gör det till?

För det första: det behöver inte alls vara en kommersiell högtid. Man kan skriva dikter eller rita kort eller baka en kaka eller bara ha sex hela dagen lång eller vad man nu vill. Man behöver inte köpa en blomma eller en enda chokladbit.

För det andra: Klart man kan visa sin kärlek alla andra dagar om året. Precis som att man kan köpa presenter alla andra dagar på året och inte behöver begränsa det till julafton. Att man firar alla hjärtans dag betyder ju inte på något sätt att man är mindre kärleksfull andra dagar.

För det tredje: So what att det är en påhittad högtid? Tror ni att de andra högtiderna höggs i sten och levererades till Moses på berget eller? Tror ni att de var en granne till den första levande organismen som flyttade upp till land? This just in: alla högtider är påhittade. Sen kan det bero på vad som helst, men det blir ju larvigt att låtsas som att vissa högtider är mindre påhittade än andra. Om tvåhundra år kanske alla hjärtans dag är den enda högtid som firas och alla andra har rationaliserats bort. Who knows liksom.

För det fjärde: Februari suger. Januari suger. Mars suger. Att ha en anledning att vara lite extra kärleksfull under den här perioden är väl bara bra?

Till sist: Man behöver inte fira alla hjärtans dag. Man kan tycka att det är en dag som alla andra och strunta i det helt. Fine. Men att klaga på de som idag visar lite extra att de älskar någon, är inte det lite väl magsurt?

Nej förlåt, allra sist då: Ja, det är skittråkigt när det blir hysteriskt och upphaussat och folk gråter och skriker och blir osams och förväntar sig för mycket och och och. Men alltså, det är ju för att folk är dumma i huvudet. De gör ju likadant vid födelsedagar och dylikt i såna fall. Och jag ser ingen som himlar med ögonen och fnyser åt födelsedagar.


7 kommentarer:

Jenny i Malmö sa...

Håller i princip med. Jag har dock haft en skitjobbig och skittråkig dag med kidsen och är mest grinig och trött idag. Därför väljer jag att fira någon annan dag istället. Gärna en dag när jag hunnit duscha...

So far har höjdpunkten varit ditt quiz. Jag har dock köpt en påse godis samt hoppas orka se någon bra film ikväll. Kanske finns det hopp för den här dagen ändå.

Ellen sa...

Åh, godis! Jag är avundsjuk, men inte på din jobbiga dag din stackare!

Emma sa...

Ähh, jag slutade läsa vid "glass" för att gå till frysen och hämta :-)

Jag instämmer. (Å för oss är denna dag inget särskilt.)

Marlene sa...

håller fullständigt med! inte för att vi firar alla hjärtans på nåt annat sätt än att äta extra mycket godis, men varför ska man vara så snobbig mot denna dag liksom? låt alla göra som dem vill...

Anna A sa...

Det som verkligen stör mig med Alla hjärtans är att heteronormen firar sådana triumfer. Alla dessa pussreportage i blaskorna och så försvinnande få är något annat än vita, heterosexuella par (om vi utgår ifrån att de visar kärlekspar när de visar folk som pussar varandra på munnen). Det gör mig ledsen in i märgen att vi inte har kommit längre än så.

Annars var det en tänkvärt skrivet, för jag är precis den där som fnyser, väser "hittepå" och talar om hur vi SANNERLIGEN inte visar någon kärlek just den dagen. Det är ju faktiskt jättelarvigt och jag ska tänka på det nästa år.

Anna sa...

Jag håller med! Känns ganska skitnödigt att klaga på en kärleksdag. Har själv gjort det förr när jag kände att det viktigaste i livet var att vara ANTI. Sjukt bra poäng med att alla högtider faktiskt är påhittade.

Ellen sa...

Anna A - ja, men det är ju tråkigt. Men återigen inget man kan beskylla själva högtiden för. Snarare tvärtom: fira kärleken för faen och strunta i hur den ser ut!