onsdag 28 mars 2012

Hypen. Hungern. Spelen.

Jaha.

Igår kväll tänkte jag gå och lägga mig klockan 20, men sen började jag läsa Hungerspelen och fastnade. Nu, tre böcker senare, är jag klar och tänker lite som... jaha? Alltså, missförstå mig rätt. Det var bra böcker. För att vara såna böcker. Ettan, dvs själva "Hungerspelen" var bäst och de efterföljande var sämre. Enligt mig då.

Men hypen? Jag förstår den inte riktigt. Framför allt kanske för att jag för många år sedan läste bokserien av John Marsden som börjar med boken "Imorgon när kriget kom" år 1994. Det är så mycket som är likt i trilogin om Hungerspelen och dessa böcker, och jag känner lite att Marsdens böcker förtjänar mer uppmärksamhet än de fått.

Om ni gillade böckerna om Katniss och Peeta borde ni alltså läsa böckerna om Elle, Lee, Homer, Fi, Kevin, Robyn och Corrie också. Det finns dessutom sju böcker i den serien, så mer läsning att njuta av.

Ungdomsböcker är generellt så himla underskattade. Mer ungdomsböcker till folket helt enkelt!



5 kommentarer:

Malinka sa...

Sådär kände jag för Cirkeln. Som ju blivit så otroligt hajpad. Habil, tycket jag, men inte är jag särskilt pepp på att läsa vidare. Då föredrar jag alla gånger Susan Coopers En ring av järn-serie.

Sofie med Sonja sa...

Har inte läst Hungerspelen, men är lite sugen på att se filmen ändå. Inte varit på bio sen långt innan dottern föddes och nu kan vi få barnvakt.

Däremot. John Marsden-böckerna. Så. Jävla. Bra. Typ det bästa jag läst i genren.

Ellen sa...

Malin - den har jag inte läst. Jag brukar inte gilla Fantasy heller.

Sofie - jag har också tänkt se filmen. MEN! Jag har missat att "Imorgon när kriget kom" har filmats, den filmen bara måste jag ju se. För ja, böckerna är ju så sjukt bra.

Bittersweet symphony sa...

Jag gillade Hungerspelstrilogin väldigt mycket av många olika anledningar. Katniss är inte your average hero, personligheterna i böckerna är charmiga och har alla både tillgångar och tillkortakommanden, även om den innehåller ett klassiskt triangeldrama så är det inte något som överskuggar allt, den uppmuntrar till att stå upp för det man tror på och protestera mot förtryckande strukturer.

Och, spoiler alert, jag gillar att den inte är så tillrättalagd, den slutar inte lyckligt med att de rider iväg i solnedgången, författaren vågar visa på att sorg, saknad och trasighet är en del av livet. Jag jämför mycket med Twilightserien som jag både läst och sett filmerna och jag tycker att Hunger games är ett mer sunt ideal för unga människor att se upp till. Och, spiloer alert, slutet på Twilight ätr ju helt skrattretande. Stör mig så mycket på hur hon fixar till allt så att ingen ska behöva vara ledsen eller olycklig. Så ser inte verkligheten ut.

Och ja, Marsdens böcker är jättebra! Håller med dig! Trodde faktiskt när jag såg trailern för Hunger games första gången att det var en filmatisering av någon av hans böcker.

Om du gillar ungdomsböcker vill jag rekommandera Sanne Näslings "Kapitulera omedelbart eller dö" - vacker, sorglig och rolig.

Linda sa...

Åh, har du inte sett filmen ännu? Alltså, Tomorrow when the war began, menar jag. Den är underbar! Men svår att få tag på (om man inte laddar ner...), Lovefilm.se har den! Det är tre filmer planerade och de har bakat ihop alla sju böcker till dessa filmer.

Du har verkligen något att se fram emot!