fredag 20 december 2013

Om att sakna och ändå välja bort

"Men kommer ni inte sakna trädgården/huset/altanen?" frågar folk oss när vi säger att vi ska flytta till en lägenhet i stan. Kommer vi inte sakna kossorna i hagen bredvid? Att ha pallkragar där vi kan hämta morötter? Kommer vi inte sakna lugnet på landet? Kommer vi inte sakna våra syrener?

Jo. Det är klart att vi kommer sakna.

Men sen när är det så svartvitt? Att ett alternativ är pest och pina och det andra är himmelriket? Det handlar ju om att väga fördelar mot nackdelar och sedan ta ett beslut. Då blir det ju självklart att vi kommer sakna allt det som vi listat som fördelar, det hör ju till. Men vi kommer vinna andra saker, och slippa nackdelarna, och så hoppas vi och tror att det kommer göra att det positiva väger över. För jag ser fram emot den här flytten så enormt mycket. Mot att få mer plats, mindre tid i bil, närmre till jobb och aktiviteter, en skola med fler barn, möjlighet att träffa kompisar efter jobbet, möjlighet att lägga tid på det vi vill istället för det vi måste och så vidare och så vidare.

Men jag grät när jag hade lämnat barnen på skolan för sista gången igår. För det är klart att vi kommer sakna. Jag kommer gråta när vi flyttar också tror jag. För det är klart att vi kommer sakna. Det innebär inte att det är fel beslut eller att vi gör något tokigt, utan bara att det finns väldigt mycket bra med huset vi bor i. Jag är ledsen över tanken på att barnen skulle få växa upp i ett hus under hela sin uppväxt och se tillbaka på det som sitt barndomshem. Nu kommer vi ha flyttat fyra gånger under Noas första åtta år. Jag kan bli ledsen när jag tänker på allt det vi väljer bort, som att skaffa massa kattungar som springer runt benen varje sommar eller att ha häst på en granngård. Men det var ändå bara tankar och fantasier och inget som med säkerhet skulle ske. Men som sagt så saknar jag och är vemodig och det vore märkligt om man inte fick sakna något.

Jag saknar mina slappa helger från innan jag fick barn till exempel. Inte katten betyder det att det var ett dumt beslut att skaffa barn.

Dessutom har vi tänkt skaffa sommarstuga, så syrenhäckar och lekande barn i trädgårdar borde vi ju få till ändå.


Inga kommentarer: