måndag 2 december 2013

Såhär var jag som tonåring.


Det här var en önskerubrik, och jag känner lite att tja, var börjar man? I kronologisk ordning? Från 13 till 19? Det är ju en evinnerlig skillnad på vem man är som person när man precis blivit tonåring och när man är vuxen. Eftersom jag 1) älskar att skriva om mig själv och 2) är nostalgisk över min tonårstid och 3) älskar älskar älskar att läsa såna här inlägg från andra, kommer här en låång redogörelse för hur jag var som tonåring.

(Om ni inte orkar läsa så långt kommer här en recap: 13-15 år: ful och töntig men rätt obrydd om det. 16-19 år: inte lika ful, i alla fall inte hela tiden, pojkvän hela tiden, älskade denna tid trots att jag konstant var osams med någon bekant pga var ju inte socialt smidig som tonåring heller, tro det eller ej. Slut på recap.)

När jag var 13 - i sjuan - så var jag en sån episk tönt. Det här med att vara en episk tönt kommer återkomma ända tills jag blir cirka 15-16 år, men just som trettonåring var det ändå en all time high. Det värsta var att jag desperat ville vara cool och snygg och få hångla och allt sånt, men verkligen inte hade en enda aning om vad jag gjorde fel. Fast samtidigt tänker jag att det var bra att jag inte hade någon koll och inte brydde mig. Jag vägrade ha märkeströjor och började istället ha min mammas gamla sjuttiotalskläder. Jag klippte håret jättekort och var på det stora hela rätt modig ändå. Fast töntig.

Alltså, allt ovan gäller för när jag var 14 också. Förutom att jag fick linser. Det var det bästa som hänt mig i mitt liv förutom min familj amen och herregudrun vad min livskvalitet förändrades när jag fick linser? Någonstans här skaffade vi häst också. Och med "skaffa häst" menar jag "ta in ponny på foder, en ponny som inte hade gått i form i hela sitt liv och inte kunde hoppa mer än 20 cm utan att sticka iväg". Good times var det ur hästsynpunkt. Men jag var fortfarande en tönt. Även om jag äntligen fått hångla.

MEN SEN NÄR JAG BLEV 15 fick jag en pojkvän? Vet inte varför det var frågetecken där, jag vet ju att han var min pojkvän. Min första riktiga kille efter att ha varit olyckligt superduperkär i år och dagar (inte i honom dock, objekten skiftade något) och vi var ihop i tre månader och han var min bästis kusin och jag var typ lite emotjej ett tag där på vårterminen i nian? Hade världens fulaste frisyr på utväxt som var färgad i någon brunsvart nyans. Mycket svarta byxor och mörka skjortor. Blek som fan var jag i alla fall.

Jag gick i musikklass i högstadiet. Vi sjöng i kör. När jag tänker på min tidiga tonårstid är det luciasånger som är soundtracket. Gud vad många luciatåg vi gick.

Sen fyllde jag sexton, slutade nian, blonderade håret (även om jag klippte det superkort igen) och jag träffade min pojkvän Mattias. Vi var ihop i två år. Det var länge. Att göra slut med honom var bland det värsta jag gjort: att behöva såra någon man älskar för att man inte vill längre. Nu var vi "bara" 18 respektive 19, men det var förskräckligt jobbigt ändå.

Jag tror att jag var en stereotyp tonåring under gymnasiet? Blev full, hade gräl med kompisar men också många och långa eftermiddagar på café med mina vänner. Fick jättebra betyg men skolkade en hel del. Mina föräldrar skildes när jag var 17 och det var ungefär ännu bättre än att få linser. Nästan. Vi bodde i stan, jag kunde umgås med vänner och min pojkvän på helgerna. Precis sådär jag tänker att man brukar skildra Den Svenska Tonåringen Under Tidigt 2000-tal? Eller?

Det ovanliga var väl att jag enbart lyckades vara singel i några månader mellan mina pojkvänner. Två månader mellan pojkvän ett och två, och två månader mellan pojkvän två och min man jag lever med nu. Hela min senare tonårstid var jag i ett förhållande, det anade jag nog inte när jag var 14 år och olyckligt kär konstant.

Det var väl det antar jag. Sån var jag som tonåring: tönt och stereotyp. Tror jag. Ifall någon som kände mig då vill invända får hen väl göra det, men just nu när jag skriver det inser jag att jag ju ändå kunde ha ljugit ihop värsta häftiga historien om hur jag var som tonåring. Ba "jag var modell och bodde i Milano". Eller kanske mer trovärdigt: "Jag var reklammodell för Head and Shoulders mjällschampo, förebilderna". Nu är det för sent dock, ja ja.

Bonusfeature: alla hårfärger jag hade under min tonårstid, på ett ungefär.

Aubergine (färgen hette det)
Smutsblont
Ljusblont
Slingat cendréfärgat och blont
Svart
Mörkbrunt
Rött
Vinrött
Blonderat överhår, rosa underhår
Blonderat överhår, rosa underhår och lila slingor
Rödblont

Gud vad jag ändå älskar min tonårstid. 1997 - 2004. Musiken, filmerna, kläderna, tv-programmen. Allt.

Inga kommentarer: