måndag 16 oktober 2017

Me too

Senaste dagarna har två frågor lyfts: hur många kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp, samt vilka männen är som gör dessa.

Jag tycker att det är jättebra att visa att alla kvinnor har blivit utsatta. Med några få undantag har ALLA kvinnor blivit utsatta. Om inte männen kan öppna ögonen och se att de är problemet nu så kommer det aldrig ske.(Spoiler: det kommer aldrig ske.)

Men jag tycker också det är viktigt att få outa förövarna. Som nu i dagarna då Lulu Carter och Cissi Wallin på instagram berättat om de kända mediemän de/andra utsatts för.

Jag tycker outningar är viktiga. Men genast kommer då anklagelser om "häxjakter" eller "mobbmentalitet" eller "medborgargarde". Well, jag tycker inte det är relevanta jämförelser. Utsatta kvinnor har inte alltid möjlighet att få upprättelse. Vi vet allihop att rättsväsendet inte fungerar när det gäller sexualbrott. Och vi vet också att det är otroligt svårt för en kvinna att bli trodd eftersom skulden hamnar hos henne. Det hon har kvar är sin upplevelse. Sin smärta. Och sin röst. När hon väl vågar använda den, när hon väl vågar säga namnet, då tycker jag att vi har en skyldighet att upprepa det. Say his name.

Och ja. Om nån har begått ett brott och blivit dömd för det och sonat sitt straff så kan man anse att denne ska få en ny chans.

Problemet är väl att det alldeles för ofta bara händer i teorin. Att han blir dömd, alltså.

Säg "jag också". Säg hans namn. Upprepa det.

Det som har sagts kan inte göras osagt. Utnyttja det.

2 kommentarer:

Johanna sa...

Men hade vi känt att det var lika rätt om det inte var en vit medieman med hög status? Om det var en ensamkommande eller någon från underklassen?

Ellen sa...

Johanna - det är ju just för att de är mediemän med hög status som de kan få fortsätta, och just därför de förtjänar att hängas ut på sociala medier. Dvs att "uthängningen" är proportionell till den makt de har och deras möjlighet att utnyttja tjejer via den makten.

Dvs en kille i tonåren med tuff uppväxt bör inte hängas ut av en kändiskvinna med 20 000 följare, men samtidigt ska inte den tjej som blivit utsatt för honom tystas heller. Hon ska fortfarande ha rätt till sin röst, och få den hörd.

Men att det blir en sån stor grej av att mediemän outas är ju just för att de är kända, och på grund av detta kändisskap har de kunnat bete sig värre oftare. Då tycker jag det är rimligt att försöka sätta stopp för det.