torsdag 16 juni 2011

Litteraturfråga

Jag älskar att läsa uppväxtromaner. Böcker där man får följa huvudpersonen från tidig skolgång till gymnasiet, man får följa förälskelser, kroppslig utveckling, vänskap, familjesituation och så vidare och så vidare. Sådana böcker som blir till generationsromaner för de som växte upp under samma tid. Böcker som inte bara blir en skildring av huvudpersonens uppväxt, utan också den tid den skedde i.

Men. Alla är ju skrivna av män. Eller är det jag som har missat något? Finns det böcker där kvinnor beskriver sin längtan efter killar, sin kroppsliga utveckling, sin första onani, hur de cyklat omkring med sina vänner på kvällarna - ja men ni vet, allt sånt som männen skriver om?

De jag har läst har mest behandlat sånt i relation till något annat. Som till exempel "Mig äger ingen" eller "Svinalängorna". Jo visst, vi får följa huvudpersonernas uppväxt, men det är främst i förhållande till alkoholiserade föräldrar typ.

Men det måste väl finnas? Tipsa mig nu!

17 kommentarer:

N sa...

Moa Martinson? :) Tänker då främst på den självbiografiska triologin, "Mor gifter sig", "Kyrkbröllop" samt "Kungens rosor".

Ellen sa...

Jag kanske borde uppdatera inlägget, för jag tänkte mig "nyare" böcker. Från 60-talet och framåt med andra ord.

Tänk "Underdog" eller "Radhusdisco" (bara för att nämna två jag läst precis nyligen)

PST sa...

Fogeslströms stockholmsserie fastnade jag totalt i! Riktigt skön sommarläsning.

PST sa...

Aha, med uppdateringen blir ju Fogelströms böcker helfel.

Lo sa...

Gun-Britt Sundströms Maken är en favorit.

motvalls sa...

Kerstin Thorvalls "När man skjuter arbetare" å efterföljarna?

Maken av Gun-Britt Sandström. Inte jättelång tid men några år.

presens sa...

Jag har läst en avhandling om kvinnliga coming of age-romaner, i brist på ett svenskt ord i nattens tankedimmor. Författaren hade jag som föreläsare på en kurs och gillade, men tror du att jag kommer ihåg vad hon heter? Kristin någonting.

presens sa...

Här: http://www.bokus.com/bok/9789171393272/att-utvecklas-till-kvinna-studier-i-den-kvinnliga-utvecklingsromanen-i-19/

Jag minns inte vilka böcker hon tog upp, eller ens om det var något riktigt nutida, men det är ju en plats att börja på i alla fall.

Det är inte "min" genre alls, men något borde det finnas. Även om det inte är tillnärmelsevis lika vanligt att läsa sånt om kvinnor.

Kan du ge några exempel på böcker du gillade?

emmaw sa...

Jag gillar "presidentens hustru", den är inte riktigt rätt genre kanske, men följer en kvinna (en fiktiv Laura Bush) från barndom och fram till 50-årsåldern.

Åsa sa...

Hemligheter av Barbro Lindgren!

ditte sa...

Har du läst Drömfakulteten av Sara Stridsberg? Det är ju inte direkt en biografi, eller hm.. den är väldigt speciell i alla fall. Man skulle väl kunna kalla den en (väldigt) fiktiv biografi över Valerie Solanas liv.

Och sedan finns det ju Blonde av Joyce Carol Oats som handlar om Marilyn Monroes uppväxt och liv (också den väldigt fiktiv). Det kanske inte är direkt vad du letade efter, jag vet inte, men de är två av mina favoritböcker.

Sofie sa...

Vinteräpplen av Josefin Sundström. Rekommenderas varmt. Tar inte upp allt du efterfrågar, men man får följa 3 generationer kvinnor under deras liv.

Kirsten sa...

I en klass för sig av Curtis Sittenfeld.

Ellen sa...

Supertack för alla tips! Här ska botaniseras i bokaffärerna!

Gnillib sa...

Barbro Lindgrens Hemligheter är alltid en klassiker. Men kan du inte skriva en sån roman själv? Gör det vetja!

Ellen sa...

Gnillib - "Gör det vetja!" Förutom hela det där problemet med att det kanske inte bara är att slänga ihop en bok, så tror jag inte särdeles många är så intresserade av att läsa om mina otaliga olyckliga kärlekar och om när jag fick mens.

Fia sa...

wally lamb har skrivit fler sådana böcker, Valarnas sång är nog den bästa bok jag har läst.

http://www.bokus.com/bok/9789170021206/valarnas-sang/