fredag 28 januari 2011

Drömmen om pilgrimsmusslor.

Jag älskar min man, men herregud vad trevligt det vore ifall han i sin tur älskade fisk och skaldjur. (Han å andra sidan säger precis samma sak om mig, fast med kött då.) Varje fredag går jag och sneglar på fiskdiskarna med alla roliga delikatesser, men nej. Till sist blir det ändå inte fisk. Eller skaldjur. Någonsin. *snyftar dramatiskt*

Med risk för att göra en "semesterresor går bara utomlands" i repris så tycker jag att det är så självklart att man på fredagar och lördagar (och söndagar i viss mån) äter lite roligare, godare, finare mat. Med tända ljus och vin och långa samtal. Eller så kan det vara tacos, för den delen. Men fortfarande med tända ljus och lite "mer" än det vanliga vardagstråket.

Men så är det ju inte för alla. Har jag lärt mig, se på fan. Tydligen finns det familjer som precis lika gärna kan äta falukorv och makaroner en fredagskväll.

Hur gör ni?

12 kommentarer:

Sofie sa...

I löööv fredagsmys! Dock är det inte alltid vi gör det så himla fancy, men någon liten extra god mat och kanske efterrätt är mer förekommande på helgerna än vardagarna.

Och på den tiden jag kunde dricka, pre-unge i magen, hände det att vi drack vin. Gud vad jag saknar ett glas vin eller två. Kan man ha med sig en flaska till BB, tro? ;)

Ellen sa...

Min man har sagt nej till att ta med vin till förlossningen, men jag tänker åtminstone smuggla med lite goda ostar i bb-väskan! :-)

Tahira Faye sa...

Vår middag på söndagar brukar vara lite speciell, men främst för att vi kanske lagar något som tar lång tid, eftersom vi -har- tid. Vin dricker vi när vi känner för det, både på helgen och i veckan.

På fredagar är det sista jag vill göra att stå extra länge i köket. Då är jag trött och vill slänga i både mig själv och familjen mat så snabbt som möjligt.

Jenny i Malmö sa...

Fredag och lördag vill jag ha godare mat och helst vin till maten. Nu när jag inte heller kan dricka går jag loss på efterrätter istället.

Ellen sa...

Åh jävlar! Efterrätter! Jag har ju gjort en fryst cheesecake som står i frysen (duh!) som jag helt glömt bort. Kanske för att jag blev så mätt av maten... :-)

presens sa...

Vi äter inte nödvändigtvis samma mat. Om jag är sugen på lax och frun på en köttbit, so be it. Vi äter tillsammans, det är det viktigaste. Vi försöker parera ihop så vi har gemensamma tillbehör, men det är inte heller något krav.

Ela sa...

Jag har gjort samma spaning vad beträffar tråkmat på fredagskvällar (förmodligen har vi gjort spaningen på samma ställe - effell...) och ställer mig lika frågande. Fredagsmat behöver inte (bör egentligen inte) ta lång tid att laga men den ska vara schysst att samlas över och ta helg.

Ellen sa...

Men jag tycker att det är så svårt att en äter fisk och en äter kött, för tillbehören är ju inte alls samma och då blir det två helt olika middagar och det känns onödigt...

Kerstin sa...

Givet med godare mat på fredag/lördag :-) Gärna med vin till men eftersom 10-månaders sonen vaknar lika ofta som när han var nyfödd så vågar man bara ta ett glas ibland för annars blir det för segt när man måste vakna. På söndagar dock kör vi lite mat-som-passar-att-äta-soffan typ hemgjord pizza, mexmat el annat skräpigt ;-)

presens sa...

Tja, jag tycker ju att klyftpotatis, potatisgratäng, haricots verts, sallad, och ganska mycket annat passar både till fisk och kött och vegobiffar. Och hellre två helt olika middagar än att jag ska tvingas äta kött eller att frun ska äta fisk när hon är sugen på en rejäl köttbit. Men det gör man ju som man vill. Ibland suger det bara att kompromissa.

Tahira Faye sa...

Fast, Ela och andra, det kan ju vara så att man lagar god, trevlig och "rolig" mat även på vardagarna.

Ellen sa...

Tahira - jo, visst. Det gör vi, tycker jag. Skulle alrig äta falukorv och makaroner ens på en onsdag.

Men jag tror ju inte att de som äter fiskpinnar med potatismos på fredagar och spaghetti med bacon på lördagar har gjort en getostterrine på onsdagen, faktiskt.