fredag 16 december 2011

Nu svär jag väl i kyrkan, men...

Nej, jag tycker inte att "ge en get till en afrikansk by" är en bra julklapp. En bra sak att göra, verkligen! Men som julklapp? Absolut inte. Man ger faktiskt precis ingenting i julklapp om man ger bort en get eller mjölk till en by eller vad man nu väljer att ge. Ingenting.

För vad får mottagaren? Jo, ett kvitto på att DU har skänkt till välgörenhet. Vetskapen om att DU har tänkt på de behövande. Inget annat. Inte tillfredsställelsen av att ge (för alla handlingar är egoistiska), inte valet av välgörenhet, inte tanken bakom. Ingenting.

Du däremot får den goda känslan som välgörenhet ger oss. Du får minska konsumtionshetsen. Du får välja ändamål. Du får precis allt. Den du ger till får ett kvitto på vad du har fått. Schysst? Nej.

Vill man så kan man ju i såna fall ge pengarna i fråga och sedan säga att man vill att de ska gå till välgörenhet. Då ger man åtminstone upplevelsen av att ge till välgörenhet.

Missförstå mig rätt, jag tycker att man ska skänka till välgörenhet, så länge det är rätt organisationer. Och jag tycker att skräpiga julklappar utan tanke eller känsla bakom är dummare än att inte ge något alls. Men låtsas inte som att det är en bra julklapp för någon annan än den som ger den, för det är det faktiskt inte.

Och bara för att gardera mig så kan man mycket väl bli glad för en sån julklapp. Jag kan ju inte svara för hur alla känner sig. Men det är inte konstigt ifall det är en julklapp som inte uppskattas, eftersom den gör mer för givaren än för mottagaren.

3 kommentarer:

Sandra sa...

Ja men exakt så har jag också sagt hela tiden.
Min familj skulle nog mycket aggressivt och sårat ta tilbaka alla julklappar dom köpt till mig om jag kom där med en bild på en get.
Trist stämning.

Anonym sa...

Kära Ellen!
jag har inte varit inne på din blogg på ett tag, har haft annat för mig! Men jag kommer alltid tillbaka eftersom det är ett sätt att hålla sig ajour...faktiskt! Iaf,först vill jag säga att du båder är snygg och lik dig på läppstifts-bilden. Vem säger annorlunda?
Men, sedan läste jag ditt inlägg i förskoledebatten och där håller jag inte med dig fullt ut. Trycket på förskoleplatser i dagsläget är enormt, många förskolor har 6-7 barn per pedagog. Från tidig morgon till framåt 16-tiden. Fler barn står på kö att komma in. Barnen får inte plats runt borden när det är matdags, barnen kissar på sig för att toaletterna inte är tillräckligt många, barnen börjar äta sämre för de får ingen matro. Pedagogerna får ont i ryggen när de ska hjälpa alla barn att klä på sig när de ska ut. Barn får sova i annat rum för det finns inte plats för alla på samma plats. Å så vidare och så vidare. Jag vill inte lägga ansvaret på den enskilda föräldern, men det finns i dagsläget inget barnperspektiv. Vad tycker barnen, frågar du? Ja, vad tror du själv att 1,5-åringen som är 9 timmar om dagen på förskolan skulle säga? Om hen kunde uttrycka sig...
Det är inte bara 4, 5-åringar som går på förskola vet du!

Den intagningspolitik som praktiseras i kommunen är samma man använder i Tokyos tunnelbana, kläm in alla ungar och släng igen dörren och åk!

I övrigt håller jag med dig om att barn har det bra på sina förskolor. Förutom denna lilla detalj...!

...och så hoppas vi väl på lite snö då...

Ellen sa...

Anonym - men debatten kretsar ju enbart kring just den situation du nämner. Det är skit att pengar går till vårdbidrag och annat tjafs när det borde gå till förskolan, men det gör ju inte att det inte finns föräldrar som hämtar barn som inte vill gå hem från bra förskolor, "bara för att" det är "bra att hämta tidigt". Och då undrar jag vem man gör det för.