torsdag 4 november 2010

Uppror.

Min mamma ska tydligen göra uppror mot mig. Hon tycker att det är Så Hemskt att Emmy inte får ha massor av söta klänningar. Så när hon får chansen (typ till jul) så tänker hon enligt uppgift köpa såna där fina söta klänningar.

För "Du hade ju bara kjol hela tiden när du var liten och du har ju inte tagit någon skada av det!"

Man bara, näe det är ju jättesunt att bry sig om sitt utseende lika mycket som jag gör. Det är ju skitvettigt att lägga en stor del av sitt egenvärde i hur man ser ut. Och nej, allt går självklart inte att skylla på de förbaskade kjolarna. Men uppenbarligen har jag ju tagit skada av att redan som fyra-femåring vara utseendefixerad.

So shoot me om jag inte vill att min dotter ska bli likadan.

6 kommentarer:

Kajsa sa...

Jag håller med dig, men man måste skilja på att vilja vara fin/snygg och att känna ett behov av att vara sexig/smal/passa in i rollen som tjej eller kvinna.
Jag tycker att det är helt olika saker. Jag är väldigt fåfäng, gillar kläder smycken och frisyrer och likaså min äldsta dotter, men hon älskar att vara snygg och stylad i jeans och speciella hoodies osv.Men bryr sig inte ett skit om killarna i 6:an frågar om hon är kille.

Ellen sa...

Jovisst, men jag tycker inte att det är sunt om en treåring hela tiden vill vara fin. Man ska inte bry sig om sitt utseende när man är tre år. :-)

Kajsa sa...

Fast tror du inte att det är helt naturligt, är det inte i just 3års åldern det där kommer att man faktiskt förstår att man har en spegelbild och ett utseende och vill experimentera och klä ut sig?

Man vill känna sig fin.
Kolla på alla treåriga pojkar och flickor med nagellack, det kryllar ju av dom.

Ellen sa...

Jo, men det kan man göra med andra saker än supergulliga klänningar. Nej men bakgrunden till varför jag är så hård är denna:

I somras hade hon en jättesöt vintageklänning på sig. Hon fick enormt mycket uppmärksamhet då. En lång period efter det vägrade hon ha annat på sig än "klänning, för jag vill vara fin!". Det tycker inte jag känns sunt.

Att hon nu vägrar svarta byxor för att hon inte älskar färgen svart, eller att hon helst vill ha kläder med Pippi på - det ser jag som att hon uttrycker sig själv och har upptäckt att man kan se annorlunda ut osv.

Men det där "klänning = fin" och inget annat duger vill jag undvika helt enkelt.

Kajsa sa...

Jag hajjar!

presens sa...

Jag undrar varför folk (främst kvinnor tycker jag mig märka) blir så trotsiga när de får barnbarn.