tisdag 4 september 2012

Ellens föräldraskola, del 2

Den här föräldraskolan är väldigt enkel och kortfattad. Helt enkelt:

Ta med kompisar hem från förskola/skola.

Klart!

Nähe, ska jag utveckla också? Det behövs väl inte? Okej då, lite snabbt.

Rätt ofta drar jag hem med fem barn från skolan. En kompis var till de stora och sedan mina egna tre barn. Fem barn är lugnare än tre barn. Fem barn är lugnare än två barn, för den delen. Att ta hem kompisar är som att skaffa barnvakt. Barnen leker ensamma och glada och är så jävla TACKSAMMA för att man ställer upp och fixar lekdejter till dem. Och kompisarna är glada för att få komma över och sedan kommer kompisarnas föräldrar och de är OCKSÅ tacksamma, för de behövde inte stressa hem för att hämta på förskolan. Så då står man där som ett helgon och bara jo, ja... jag har tittat på Project Runway på paddan hela tiden, men sure. Varsågod för att ditt barn tog hand om mitt barn några timmar.

En sak som är väldigt viktig är dock detta: om du har flera barn måste båda ta hem kompisar samtidigt. Annars blir det ojämnt och orättvist och så kan man inte alls hoppas på att hinna klämma några avsnitt Awkward eftersom det blir bråk och tjafs. Ibland leker alla barn bra ihop ändå. Ibland inte. Varför chansa?

Det här med att ta hem kompisar är självklart lika effektivt oavsett om du kommer på idén i samma sekund som ditt barn av en händelse råkar fråga "kan Åsa- Nisse och jag leka idag?" eller kvällen innan, men det finns några aspekter av att bestämma lekandet kvällen innan som ändå gör det till det bättre alternativet:

1) Du hinner städa innan. Vårt hem är INTE redo för besök när som helst.
2) Du har det som muta. "Nu måste du verkligen sova, för annars orkar du inte leka med din kompis imorgon". Inte för att barnet somnar för det, men du har i alla fall ett ess i rockärmen som inte fungerar men som ändå finns där.
3) Du slipper stå mitt på skolgården med tre barn runt benen (eller i kompisgungan) och försöka nå diverse föräldrar för att stämma av med dem att det funkar att du tar hem deras barn. Kidnappning står nämligen inte så högt på föräldrars listor av favoritsaker.

Bara för att jag är snäll kommer här också Det Bästa Tricket Evah för att få barn att vilja leka hos er trots att alla delar rum, det finns en liten marodör (also known as lillasyster på 1.5 år) som förstör allt och du helst sitter framför några avsnitt av ANTM. Nämligen detta: ge barnen några skålar och fri tillgång till skafferiet. Så får de hitta på ett eget recept.

Obs! Villkora redan från början att de bara får använda 1 ägg var, annars kan du inte göra omelett till lunch senare i veckan som du tänkt.

Obs! Det blir inte gott, men försök att låta bli att kräkas när de sedan sätter i sig den ugnsbakade röran av ägg, rågmjöl, socker, havregryn och sirap. Okej?

Obs! Låt dem inte använda bakpulver. Ugnen blir inte så rolig att rengöra sen. (Som att vi rengör vår ugn, ha ha ha.)

(Ifall barnens kompisar är jobbiga föreslår du helt sonika att de ska leka hemma hos dem. Rent självförsvar.)

Nu blev det ju inte så kort, men förhoppningsvis matnyttigt. Har ni några tips på fler saker jag ska ta upp i föräldraskolan, hojta bara till!

4 kommentarer:

Tudorienne sa...

Bra tips.

Håller verkligen med ang skolan, allt man hör om skolan är så oroväckande.

presens sa...

Självrengörande ugn ftw!!!

Mimmi sa...

Underbart!

motvalls sa...

Jippie. Längtar tills min unge är stor nog att leka MED andra barn.