tisdag 4 september 2012

Någon som vill ha hjälp med läxläsning?

Det sjuka i att göra rut-avdrag för läxläsningshjälp? Kan de inte bara erkänna att de fuckat upp skolan och nu försöker rädda de rika barnens skolgång? Jag orkar verkligen inte med den här massiva idiotin. Det är för mycket.

Skolan ska inte ge läxor alls. Nej. Det behövs inte. Läxor ser enbart till att de som har föräldrar som kan hjälpa till klarar sig bättre än de barn som redan från början har sämre förutsättningar hemma. Gynna de starka och skit i de andra. Skolan ska inte ge läxor.

Skolan ska se till att barn lär sig det de ska under skoltid. Om man då vill lägga in en timme lektionstid extra för att fånga upp de som hamnar efter så kan man göra det. Om man behöver strukturera om lektionerna så ska man göra det. Om hela jäkla skolsystemet behöver omvärderas och omarbetas i grunden så GÖR det då.

Men skapa inte klyftor med flit. Se inte till att lägga en stor del av arbetet på fritiden så att barn som inte har föräldrar som kan hjälpa dem, eller föräldrar som har råd att betala för att någon annan ska hjälpa dem, blir ensamma med läxorna. Och hamnar efter. Igen och igen och igen.

Jag har eget företag. Jag kan ta betalt för att hjälpa ett barn med läxorna. Sedan kan hens föräldrar få skatteavdrag för det. Ser ni det sjuka i det här? Istället för att barnet ska lära sig i skolan ska vi lägga ut våra barns skolgång till lägstbjudande.

Om jag skulle hjälpa någon med läxorna skulle det vara gratis, tro mig. Men jag är sjukt opedagogisk och klarar inte av när folk - vuxna som barn - inte fattar självklarheter, så jag tror ingen vill ha min hjälp. Förutom mina egna barn då, men de har ju inget val. Om inte skolan här ute kan anamma "inga läxor"-policyn jag förespråkar.

Vi kan ju alltid hoppas.

7 kommentarer:

Monika sa...

Jag vet inte riktigt om jag håller med. Det är ju väldigt individuellt hur mycket man måste repetera saker för att lära sig. Jag tycker att läxor är ett utmärkt sätt att repetera saker man gått igenom i skolan. Om man ska anpassa skolan efter dem som behöver mest tid för repetition så blir det ju inte mycket gjort i skolan. Det är väl annars ganska typiskt sosse-Sverige att alla ska vara lika lagom och inte bättre än någon annan.

Ellen sa...

Monika - fast du utgår ju ifrån skolan när den ser ut exakt som idag. Det är självklart att det går att skapa en skolmiljö där läxor är överflödiga och man ändå lär sig allt man ska.

Jag tycker inte att man ska anpassa skolan efter den sämsta eleven, men jag tycker att eleverna med de sämsta förutsättningarna inte ska halka efter just för att de har sämre förutsättningar. Duktiga elever kan och kommer ändå förkovra sig på andra sätt.

Monika sa...

Hur tänker du att den skolan skulle se ut? Jag tror knappast att längre dagar i stora grupper i trånga lokaler är en lösning. Sen är det ju viktigt att lära sig självstudier om man ska kunna gå vidare till högre studier. Jah köper att du inte behöver repetera saker men många måste det.
Sen vore det väl superbra om det fanns tillgång till läxhjälp på eftermiddagar/kvällar antingen i skolans regi eller folk som ställer upp frivilligt, kanske både och.

presens sa...

Jag, som ännu inte har ett skolbarn, håller i princip med dig, men jag kan se poängen med vissa läxor. Vissa saker måste repeteras och repeteras, nötas in, åtminstone av vissa barn, och det kan göras bättre hemma än i skolan. Numera är det väl inte lika strikt fokus på multiplikationstabellen, och rabbla oregelbundna verb gör man kanske inte på lågstadiet, precis, men viss utantillkunskap kommer alltid att behövas.

Jag håller också med Monika om att barn måste lära sig hur man gör när man lägger upp studier och hur man jobbar på egen hand, men det behöver man ju inte läxor för.

Kort sagt - jag är mot läxor som går ut på att skaffa ny kunskap eller producera något, och för läxor som barnet kan (och ska) sköta själv utan inblandning av föräldrar för att traggla och repetera något som hen redan har förstått, men behöver öva lite på.

Men jag kanske ändrar mig om tre år eller så.

Ellen sa...

Monika - precis som presens skriver kan man lära sig självstudier under skoltid.

Angående exakt HUR det ska se ut kan jag inte ge något definitivt svar på. Det kan ju handla om extremt olika lösningar. Jag tror till exempel inte på att det bästa är att lära sig saker ihop med sina jämnåriga då kunskaperna kan skilja sig flera år från en sjuåring till en annan. Jag tycker att skolsystemet som det ser ut idag är helt uppåt väggarna, men det innebär (tyvärr) inte att jag har ett färdigt svar på hur det bör se ut istället.

Vissa saker behöver man repetera, ja. Men det finns ju inget som säger att man måste göra som idag, till exempel lära sig x antal glosor i engelska en viss vecka. Om man istället ser det över ett längre perspektiv är jag övertygad om att man kan repetera saker på lektionstid på ett sätt som gör att det inte blir repetativt för de som redan kan, eller tjatigt för den delen.

Problemet är ju att vi, jag också, utgår från att det måste se ut exakt som idag men att vi bara tar bort läxorna. Det tror inte jag är nödvändigt. Jag tror att om vi utgår från att läxor inte ska finnas så kommer lösningarna att hittas och det kommer att gå att göra allt på lektionstid.

Monika sa...

Nu är jag ingen skolexpert, det var rätt länge sedan jag gick i grundskolan och mina barn går fortfarande i förskola. Men redan idag finns ju skolor med ganska olika inriktning och skolor där barn inte läser åldrrsindelat finns ju redan. Problemet är väl att de flesta system fungerar bra för barn som har lätt för sig och är motiverade. Jag tror barn som av olika anledningar har svårt för dig behöver få mer extraresurser, färre elever i varje klass och hod tillgång på specialpedagoger tror jag skulle göra ganska mycket redan i befintliga skolsystem. Sen håller jag med Presens att läxor ska barn kunna göra själva och utan tillgång till speciellt material osv. Jag tycker inte heller att barn ska ha läxor bara för att och självklart ska läxors mängd och svårighet öka med barns ålder.

Anne sa...

Till exempel som Rotundaskolan i Västerås: http://www.rotundaskolan.se/2011/08/29/laxfria-elever-blev-bra-pa-att-ta-ansvar-for-sitt-larande/