torsdag 6 september 2012

Jultidningar, vad gör man?

Så nu har barnet fyllt sju och får tydligen sälja jultidningar. Något kryphål kring barnarbete finns det antagligen.

I alla fall så vet jag att han kommer vilja göra det. Han älskar pengar. Ibland undrar jag om han är adopterad, men sedan börjar han snyfta till någon sorglig reklam och då inser jag att han har mina gener trots allt. I alla fall så vill han sälja och jag är så jäkla fundersam och ambivalent. Får era barn sälja jultidningar?

Det som gör att jag tvekar är inget larv om att det kan vara farligt att knacka på hos folk, herregud - jag är ju inte dum i huvudet. Inte heller handlar det om att folk kan bli upprörda och arga om de blir störda i hemmet. Det skiter jag ärligt talat i. Nej, det handlar mer om värderingar. Vill vi uppmuntra konsumtion bara för sakens skull? Vill vi uppmuntra att han går storföretagens ärenden för småpengar i ersättning? Vill vi uppmuntra hela den här konstiga gången med pengar för pengar osv?

Å andra sidan vill han ju. Och vi är redan de jobbiga föräldrarna som inte låter honom vara med i baptistkyrkans (!) fritidsklubb. Hur jobbiga kan vi vara liksom?

Får era barn sälja jultidningar?

18 kommentarer:

JL sa...

Haha, inte en chans att hen får det. Barnen är 7-8 år. Varför i all världen ska de syssla med sånt? Ska de bli nästa Bert Karlsson?

Ellen sa...

För att de vill? Det är verkligen det enda jag kommer på. För att de vill och jag vill ha ett bättre argument för att säga nej än "det går emot mina värderingar".

Noa är verkligen sådär att han vill tjäna pengar och kunna spara till något han vill ha. Jag vet inte om det är vettigt att låta honom prova eller om det finns något starkt argument mot.

Tahira Faye sa...

Vad är jultidningar?

Ellen sa...

Tahira - de får en katalog från ett företag, som de sedan säljer saker ur till släkt/vänner/grannar. Dvs frågar om det finns något ur katalogen som man vill köpa. Främst böcker och specialutgåvor av serietidningar och liknande. De dyker sedan upp till jul. Barnet får provision på vad de säljer och kan sedan byta in det mot premier eller pengar.

Alltså, det låter ju så stört när jag beskriver det. Känns som jag har mitt svar där.

Shareen sa...

Googlade ''vad är jultidningar'' och såg din blogg. Jag som kommer från en annan kultur vet inte vad detta är. Första tanken är ''like hell in chance i am going to let my 7 year old out to sell for the benefit of others!''

ska leta vidare vad detta är om.

cheers :)

Malinka sa...

Nix. Aldrig i livet. Barnen blir bara utnyttjade av förlagen.

Ellen sa...

Malinka - jo, JAG vet ju det. Men kan man inte se det som en läxa för barnen då?

Nu går jag iofs händelserna i förväg. Men ändå.

JsN sa...

Men SJU år?!?

Nog fasiken var vi i mellanstadieålder när vi sålde? Jag vill minnas att jag tjänade hyfsat bra med pengar och utbudet av jobb i den åldern var inte så stort.

Oskar sa...

Man kan ju istället se det som en chans att lära sig att slita för något man verkligen vill ha, jag sparade ihop till mitt GameBoy på det viset.

Förstår inte hur man kan dra slutsatsen att det är fel att jobba? Sen finns det ju de som köper av sina barn så de kommer upp till en iPad eller vad de nu vill ha och då har man ju inte lärt sig något...

Ellen sa...

Ja, jag vet att grannbarnet lyckades spara ihop pengar nog att köpa ett Nintendo DS som han verkligen ville ha. Och eftersom det är Noas stora dröm att få ett sånt kanske det är ett bra tillfälle att åtminstone få en chans att bidra till att köpa en.

Jag vet inte.

motvalls sa...

Jag ogillar tanken på att min unge ska pracka på folk saker de inte egentligen vill ha. Tror mina föräldrar tänkte likadant för jag behövde aldrig sälja bingolotter åt orkestern eller äckliga kakor inför skolresan eller liknande. Förstås väldigt privilegierat att de kunde lägga en slant till föreningen/resan istället. Jag tycker det är mkt problematiskt att barns aktiviteter ska finansieras av försäljning generellt.

Men. Jag sålde pandasaker ett par år ihop med en kompis. Alltså WWFs grej som jag tror heter pandaförsäljningen. Det är kanske ett lite vettigare alternativ ändå. Dels för att det inte är ett enbart vinstdrivande förlag bakom, dels för att pengarna delvis går till en bra grej. Å för den som säljer tror jag inte det är nån större skillnad. Kolla upp det om han står på sig.

Tjockalocka sa...

Jag tror jag var typ elva, tolv när jag sålde. Vidrigt redan då. Men det är ju en annan story.

Jag blir nyfiken på hur han kommit på att han vill sälja jultidningar? Min sjuåring vet inte ens vad det är (and I won't tell him).

Jag kanske är harig men jag vet inte om jag skulle vilja låta min sjuåring gå runt och knacka på hos främmande (fast vi bor ju i stan så det är förstås annorlunda)

Låta barn förstå vad det innebär att tjäna egna pengar är väl bra! Jultidningar är dock rätt dåligt.

Erika sa...

Jag älskade att sälja Jultidningar och pandasaker (WWF) var nog 10 år när jag började och sålde iaf under hela mellanstadiet. Hade stamkunder som väntade på mig varje år :-) Jag kände mig stor och fick ta ansvar å så ar det så jäkla spännande att se hur jag kom närmare å närmare mitt mål. I bland var det pengar som lockade men nått år valde jag skidfodral och pjäxväska bla :-) Blev en telefon , stereo och tält med sovsäck andra år. Kommer absolut låta min dotter sälja i framtiden om hon själv vill. Jag lärde mig massor både om människors olika sidor och att man måste kämpa lite för att få det man vill!

Anette sa...

Första gången jag kommenterar här :)

Jag känner såhär; ja, självklart är hela grejen skit och alla argument mot är helt rimliga. MEN vi lever ju i det här konsumtionssamhället och det är inte så mycket vi kan göra åt det mer än att göra barnen uppmärksamma på det och inte hetsa konsumtionen. Jag fick tidigt lära mig att samla och spara till något jag ville ha, och det har hjälpt mig mycket. Så vill ungen så jag vet inte, låt honom prova? Däremot tycker jag att 7 år är lite för litet (9-10 år bättre) + ett rimligt argument btw!

Lindha sa...

Hittade hit efter lite googgle efter mina funderingar under veckan om min snart 7-åring ska få sälja jultidningar i mitt namn. Min första tanke..inte sålde vi redan i första klass? Och nej, det gjorde vi inte utan i fyran, när man kunde skriva & läsa. Jag känner, trots fina "premier" kommer JAG inte lyckas hitta köpare så det räcker till den Ipaden..så besvikelsen kommer bli oavsett.

Jag är skitirriterad över att så små barn ska sälja saker, eller att vi föräldrar ska göra det.
Visa mig den förstaklassare som själv fixar/får leta reda på kunder, fylla i listorna osv. utan mer än kontrollhjälp av oss föräldrar. Nä min dotter får vänta tills hon kan ta ansvar själv, räkna & leverera!
/ Lindha

Lindha sa...

Hittade hit efter lite googgle efter mina funderingar under veckan om min snart 7-åring ska få sälja jultidningar i mitt namn. Min första tanke..inte sålde vi redan i första klass? Och nej, det gjorde vi inte utan i fyran, när man kunde skriva & läsa. Jag känner, trots fina "premier" kommer JAG inte lyckas hitta köpare så det räcker till den Ipaden..så besvikelsen kommer bli oavsett.

Jag är skitirriterad över att så små barn ska sälja saker, eller att vi föräldrar ska göra det.
Visa mig den förstaklassare som själv fixar/får leta reda på kunder, fylla i listorna osv. utan mer än kontrollhjälp av oss föräldrar. Nä min dotter får vänta tills hon kan ta ansvar själv, räkna & leverera!
/ Lindha

Tess sa...

Om mitt barn kommer vilja det så tror jag nog det blir så. Jag sålde jultidningar och även WWF-saker och jag tyckte det var ett bra sätt att lära sig att hantera pengar, fylla i beställningsordern, dela ut rätt saker till rätt personer och sedan värdet av att få en sak som man själv arbetat ihop till och förtjänat. Visst finns det andra metoder också, så man måste inte sälja jultidningar :-)

grannen sa...

Jag har alltid tagit jultidningsreklamen direkt från brevlådan till soptunnan. Så att barnen inte ska se den...anledningen till att jag inte velat låta barnen sälja jultidningar är två: 1 JAG är för lat (det är alltid föräldern som får jobba) och 2 barnen blir utnyttjade och tjänar pyttelite.

Så, nu vet du hur du ska göra!