måndag 15 oktober 2012

Praoa, prya, praktisera!

Vi sa praoa när jag växte upp. Eller, jag sa det i alla fall. De flesta sa det. Prya låter konstigt, som spya. Nåja, man kan väl prya också om man vill, men jag praoade.

I alla fall så var jag så jäkla duktig när jag gick i sexan. Jag har väl berättat om det? Om hur jag ville praoa på Kamratposten och själv ringde upp och fixade allt. Fick bo hos min faster under de två dagar det handlade om. (Sedan skulle vi praoa en dag till, så då var jag en dag i en godisaffär också. Inte lika ambitiös, men mycket godare...)

I högstadiet däremot, jag vetefan vad jag tänkte? Först en vecka i sjuan som jag tillbringade på ett café, av eget val. Visst visst, de hade världens godaste bakelser och deras laxburgare var gudomlig. Men att stå och diska och springa runt som en vettvilling varje dag? Dåligt val.

Och sen i åttan, det här är så stört nu när jag tänker på det, så VALDE jag att praoa på en förskola? I två veckor?! Jo visst, på den tiden älskade jag barn så mycket att mina äggstockar värkte efter egna, men ändå? Två veckor på en förskola? Trodde jag att jag ville jobba på en förskola i framtiden? Nej. Trodde jag att jag ville jobba med barn i framtiden? Nej. Visste jag ungefär vad jag ville hålla på med? Ja. Varför valde jag inte att praoa på en tidning/reklambyrå/teater? Jo, barn är ju så gulliga... Skjut mig. Alltså, de är ju gulliga och så. Men två veckor? Att jag klarade mig.

Har hört om folk som fått praoa på äldreboenden såväl som godisfabriker. Lite lotteri över det hela tycks det mig?
6 kommentarer:

JsN sa...

Pryo = praktisk yrkesorientering

PRAO = praktisk arbetslivsorientering

(namnbytet skedde tidigt 80-tal)


Min värsta historia är att jag i åttan hade fixat egen praktikplats (OK, mamma hade hjälpt till) på en advokatbyrå, men inte fick ta den eftersom vi inte fick fixa egen plats i åttan utan först i nian. Syotanten försökte då på fullaste allvar få mig att vilja prova ålderdomshem eller dagis eftersom det ju "också var att jobba med människor" Jag vägrade äldrevården och förskola utan hamnade på ett café. (Där jag i princip ersatte en anställd eftersom sommaren kom tidigt och de annars hade behövt kalla in extrapersonal)


(Det är iofs samma tant som två år senare i princip vägrade låta mig lämna in min gymnasieansökan med bara ett sökalternativ. Där tog jag striden, men hon hade lite svårt att acceptera att jag dels visste att jag skulle komma in dels kunde visa att det var rätt onödigt att sätta ett alternativ med högre intagningspoäng som andra alternativ. Enligt henne skulle man fylla i alla tre alternativen som fanns på blanketten)

Presens sa...

Jag tiggde och bad syon om att få den enda platsen på biblioteket. Jag fattade inte att jag var den enda på hela skolan som hade önskat det i första hand.

Johanna sa...

Haha! Prao. Min första var på en idrottsförening, arbetet gick ut på att föra in deras medlemsregister i datorn de precis införskaffat. Det var bara jag och en tråkig uråldrig tant på hela kontoret, hela dagarna. I två veckor. Snark.

emmaw sa...

Sjukhus. Fabrik. Apotek. Jag trivdes bra på alla tre ställena faktiskt.

KatarinaZA sa...

PRAO har jag för mig att det hette under min skoltid. I åttan var jag i en bokhandel, i nian var jag på Länstyrelsen naturskyddsenhet (eller något sånt), i ettan på gymnasiet var jag på Växtskyddsinspektionen och i tvåan på Kemicentrum på Lunds universitet. Jag måste säga att jag hade jättekul under mina PRAO-perioder.

De elever jag undervisar idag, de är ute på APU och APL.

Ia sa...

Djurpark, grisinseminationsenhet, avloppsreningsverk främst labb, Nestlé RD (labb)

Valde och fixade alla platser utom den första själv, med lite hjälp av folks kontakter men ändå.