torsdag 25 oktober 2012

Tur att vi inte skämmer bort henne i alla fall!

Folk säger att det är vanligt att skämma bort det yngsta barnet. Särskilt om det är en sladdis. Det förstår vi oss inte på. Självklart behandlar man alla sina barn precis lika, och bara för att den yngsta nu är vansinnigt söt och rolig och knubbig och rar och härlig betyder ju inte det att man skulle vara slappare mot henne.

Att vi har tre tröjor, två fleecejackor och en vanlig jacka i hallen som hon får välja och vraka mellan innan vi går ut, för att hon blir arg om hon inte får bestämma precis vad hon ska ha på sig, det är ju inte att skämma bort. Det är ju självbevarelsedrift.

Att fyra personer sitter vid matbordet och räcker fram sak efter sak till henne när hon pekar, bara för att hon ska få precis just det hon önskar sig, det är ju inte att skämma bort! Det är ju ren service.

Att hon får smaka sötsaker och glass fast hon bara är 1.5 fast de andra fick vänta i flera år, det är ju inte att skämma bort. Det är att unna henne.

Att hon får välja kläder fritt ur sin garderob varje morgon oavsett hur lång tid det tar, det är inte att skämma bort henne. Det är att bevara lugnet!

Att hon kastar mat så mycket att det hamnar på lampan, i glas, på oss och på golvet och vi ändå inte blir arga utan istället börjar med matkrig hela högen, det är inte att skämma bort. Det är bara lite lekfullt!

Att hon får leka med barnens leksaker, klättra överallt, vara precis överallt, bestämma över alla och bossa med hela familjen som en galning, det är ju inte att skämma bort. Det är ju... eh... well...

Jo okej då. Vi skämmer bort henne något så vansinnigt. Hon är en liten mini-hitler/primadonna som får precis som hon vill så fort hon säger att hon vill ha det och hon kommer bli olidlig framöver. Men alltså. Hennes knubbiga små armar och hennes risgryn till tänder och hennes knubbiga kinder och hennes sätt att säga "föjåt" om hon varit dum. Vi smälter. Alla vi fyra övriga små trälar i familjen smälter så fort hon ler.

Lilla älsklingen. Förlåt redan i förväg till all skolpersonal som kommer ha med henne att göra. Det kommer inte bli lätt.


- Jaha, vill du sitta på bordet och leka med lampan? Okej då!

1 kommentar:

Tudorienne sa...

Ja herregud, det var väl tur...