måndag 13 december 2010

Små lydiga medborgare i vardande.

Jag blir så otroligt illamående av hur folk ser på sina barn nu för tiden. Det är som att hela ungarnas barndom bara är en transportsträcka, och den som fostrar den mest lönsamme medborgaren vinner.

"Kan min övertrötta åttaåring stanna hemma från skolan en dag?" frågar en mamma på Familjeliv. Åttaåringen är makalöst trött, som både barn och vuxna lätt blir nu mitt i den mörkaste perioden. Vad tror ni folk svarar? Absolut inte! Skär först bort allt roligt som ger energi (som körövningar, badminton eller umgänge med vänner). Om barnet fortfarande är trött, då kanske kanske kanske man kan unna ungen en dag hemma. Fast helst inte. För det är ju skolplikt, gubevars! Och om man lär en åttaåring att det är ok att stanna hemma för utmattning, då slukar ungen hela handen och lillfingret med den. Sedan växer barnet upp till en bidragsfuskande människa som ligger samhället till last. Snacka om att ha förlorat tävlingen där!

Samma sak med mammor (alltid mammor) som erkänner att de prioriterar tid med barnen före helnyttig mat. Att de faktiskt låter ungarna äta både bullar och godis i veckorna ibland. Det är också makalöst farligt, för ungen kan ju bli tjock. Det i sig är inte något dåligt för barnet, åtminstone är det inte därför folk är så upprörda. Men tänk på kostnaderna för fetman i landet. Tänk på hur mycket det här barnet som fick en bulle på en onsdag kommer kosta när hon är tjock och vuxen. Tänk bara! Vilket slöseri för samhället! Vilken dålig medborgare. Förlorad tävling, direkt!

Det är såhär hela tiden. Se det i det långa perspektivet. Vilken slags vuxen vill du att ditt barn ska bli? För alla ungar vill egentligen växa upp till slackers som inte gör ett skit, det vet vi ju. Därför ska de hållas kort från första början. För en treåring som inte får time out när han säger "dumma mamma", han kommer växa upp till en ligist i tonåren. En sån som driver runt på stan och slår sönder rutor. Och det vet vi ju alla hur mycket vandalismen kostar samhället!

Så gör ditt jobb och banka lite vett i ungarna (medelst skamvrå och hot det vill säga. Aga har de ju så olägligt förbjudit) så att de kan växa upp till laglydiga, normalviktiga och produktiva medborgare. Något annat vore ju katastrof.

(Det där med psykvård för att man mår dåligt i sig själv, det tar vi inte in i ekvationen. För det vet ju alla att sånt är bara larv och lättkränkta människor finns det alldeles för många av. Dessutom går det väl att fixa med något slags piller?)

2 kommentarer:

Lisa sa...

ja ibland blir man rädd för världen. det är mycket av det där - att svaghet är till last för samhället, att barn är fienden mitt ibland oss som ska tyglas och fostras i fas med samhällssamvetet. men tycker också det finns massa sånt i olika föräldra forum där alla slår knut på sig själva att vara den ultimata fostraren, men mycket lite av det i ansikte-mot-ansikte mötena. oftast är ju folk väldigt vettiga och snälla när man fatiskt har de i kött och blod framför sig. kanske.

Ellen sa...

Lisa - jo, fast de är ju fortfarande ensamma när de är med sina barn. Så även om de inte vågar uttrycka åsikterna face to face, så har de ju fortfarande samma åsikter när de hanterar barnen. Det skrämmer mig. :-(