onsdag 9 november 2011

Och så plié.

Det är synd att balett är så otroligt könskonservativt och -normativt, för här hemma har vi en tjej som inte bara älskar att dansa balett - hon är också ovanligt bra på det för att vara en rund liten fyraåring som dessutom är rätt rejält klantig.



































Men jag vill inte låta henne stiga in i en värld där du ska vara söt och fin och tyst och lydig och flickig så in i bomben. Framför allt vill jag inte att hon ska ha det som ett fritidsintresse längre upp i åldrarna, när höfter och bröst och hull räknas som olämpligt och opassande och i vägen.

Det är synd om mina barn. Balett och hockey kommer inte på fråga här hemma. Undrar ifall de kommer sörja det som vuxna.





10 kommentarer:

Vero sa...

Min dotter började med balett, sonen med brottning. Ingen utöver någon av de sporterna idag. Dotra gör inte ett smack, hånglar med pojkvännen och har mobilen fastklistrad i handen. Sonen sitter framför datorn om han inte har innebandyträning/match...

Själv gör jag så lite som möljigt.

Terry sa...

Om det skulle vara tvärtom, att sonen ville dansa balett och dotter hockey, vore det ok. Jag skulle nog tycka det om min dotter ville spela hockey. Dock är jag tveksam till balettvärlden oavsett kön.

Terry sa...

Det första var en fråga alltså. Ska vara "?" inte ".".

A sa...

Min 3-åriga son dansar balett. Och duktig är han oxå!

Ellen sa...

Terry - mer okej, men inte helt ändå. Jag är inte helt insatt i balettvärlden för män, men där är det väl ändå okej att ha en stark kropp och inte att puberteten i princip är av ondo?

Ingen dotter får spela hockey heller.

Anonym sa...

Jag har ingen inblick i balett i Örebro för barn, kanske är den flickig. Men på elitnivå är det inte flickigt och dessutom mycket tuffare än hockey. Om du inte har sett "Black swan" så se den asap! Då kommer du få nya fräscha argument till varför baletten går bort. Men väldigt söta små fötter...där på bilden...de ser ut att vilja dansa! Vilken sport är genuskorrekt tycker du?

Ellen sa...

Anonym - det är ju inte det flickiga jag främst vänder mig emot utan den sjukliga synen på kroppen. Dessutom finns det ett lydnadselement som jag inte heller trivs med.

Mina ungar får göra vad de vill förutom hockey och motorsport. Och balett då.

Anonym sa...

Finns ju sisådär 30 till 40 olika grenar inom motorsporten. Du totalförbjuder alla?

Ellen sa...

Anonym - ja. Alla är dyra, potentiellt farliga och rent ut sagt rätt sunkiga.

Anonym sa...

Men...motorcross är bra för miljön enligt ny forskning! Omgivningarna hålls öppna och inget besprutas, vilket innebär att artrikedomen har exploderat på de här ställena! Ergo, låt ungarna köra motorcross och värna om naturen.

Alla sporter har ju ett trist kroppsideal, fit och fettsnålt med snygga muskler. Då får det bli knyppling eller folkdans. Tjo!