onsdag 4 november 2009

Jobb jag vill ha som aldrig annonseras ut på ams, del 2

Ja, jag är mycket inne på jobb just nu. Jag vet det själv, det är en del av mitt beteende under hösten - att analysera vad jag vill med mitt liv.

Det jag vill är att skriva. Men det blir man inte fet av (vilket ju i och för sig vore bra för min del, att inte bli fet), det är ohyggligt svårt att slå sig in i en så pass stängd bransch (om man inte ligger med en kändis men det är ju för fan ingen kändis som vill ligga med mig. Det är inte jag som skulle säga nej, om man säger så, Sverrir!).

Googlar man på "krönikör sökes" så kommer det bara upp a) jätte-b små sidor där vilken tjomme som helst får skriva ideellt, eller b) riktiga tidningar som gärna ser en som krönikör om man bara hade haft anknytning till orten. Tack för det Norrteljetidningen!

Googlar man på "är du sådär lagom bra på att skriva och vill ha ett underbart jobb?" så kommer inga jobbannonser alls upp. Märkligt det där.

För att vara seriös: skrivande är helt enkelt ingenting jag någonsin kommer kunna försörja mig på. Eller, man ska aldrig säga aldrig: om 35 år kanske jag får något sånt jobb. Men det hjälper ju mig föga nu. Jag har ett företag, jag har haft vissa uppdrag som copy, men det är en så embarmligt dålig marknad just nu att jag inte vågar, inte orkar, inte har möjlighet att slå mig in.

För att kunna försörja mig som copywriter/skribent/krönikör/whatever bara jag får skriva, måste jag ha tid till det, samt kunna sälja mig själv. Jag har varken eller. Jag har bara lätt för att formulera mig, jag skriver skitfort och jag är jävligt duktig på att göra långa parenteser. Det får man inget jobb på.

Det här är inget publikfrieri. Hade ni varit många läsare, hade ni jobbat på stora tidningar eller på bokförlag eller på företag som inte säger "ja, vi vet att vi behöver någon som skriver våra texter, för de vi har är verkligen dåliga, men vi har inte råd med det", då hade jag slängt ut krokar och håvar och whatnot åt alla håll och kanter.

Nu kan jag bara beklaga mig. Ömka mig. Ynka lite.
Och kanske söka kursen "att skriva professionellt" som går en termin på universitetet. För att åtminstone på låtsas försörja mig på (= få csn för) att skriva.

2 kommentarer:

En Lisa... sa...

Gå kursen. Du kan.

Candy sa...

Jag vill också skriva krönikor. Eller debatter. Och jag är inte ute efter att få betalt ens en gång. Jag vill bara synas med mina texter någonstans där många läser. Men det verkar i princip omöjligt att hitta ett sådant ställe. Säg till om du vet nåt är du snäll. =)