söndag 8 april 2012

Politiska barn

- Mamma? Jag tycker faktiskt att de kan få bo hos oss! Jag LOVAR att inte säga något till någon. Och om jag har kompisar här kan jag säga att ingen får gå ut till gästrummet, men när jag inte har kompisar här kan de ju vara ute i huset och leka.

Vad han pratade om? Att gömma flyktingbarn.

Jag har så svårt att förstå mig på devisen att det är fel att prata politik, värderingar, etik eller religion med sina barn. Om man tror och tycker något, oavsett om det är att man är kristen, socialist eller feminist så tror och tänker man ju att det är det rätta. Jag tänker inte hymla med mina åsikter inför mina barn för att de ska vara "fria" att hitta sin egen åsikt. Jag är övertygad om att det är viktigt för dem att förstå varför främlingsfientlighet, sexism, diskriminering, förtryck osv osv är fel och jag lär dem om världen som jag ser den.

Det gör alla, mer eller mindre. Och jag tycker inte att det är fel att döpa barnen eller ta dem till kyrkan ur ett rent föräldraperspektiv, för föräldrarna ger ju bara det bästa (ur deras synvinkel) till sina barn. Ur ett samhälleligt perspektiv tycker jag det är fel eftersom jag tycker att religion inte borde finnas, men det är en annan diskussion.

Alltså: vi pratar politik med våra barn. De har gått med i demonstrationståg och vi hymlar inte om vad vi röstar på. De kommer ändå vara fria att skaffa sig en egen åsikt, vilket självklart kommer respekteras så länge den inte strider mot de grundläggande principerna om allas lika värde.


8 kommentarer:

Anonym sa...

Åsiktiktsfrihet är du för.... Religionsfrihet är du emot, eftersom "jag tycker att religion inte borde finnas". Vilken härlig tjej du verkar vara!!!

Ellen sa...

Det här med att förstå vad du läser är inte din grej va?

Anonym sa...

är du riktig?

Ellen sa...

Jag förstår att jag kanske måste förklara på extremt låg nivå för att vissa ska förstå:

Jag är självklart för religionsfrihet eftersom vi nu de facto HAR religion i världen. Däremot tycker jag att världen vore bättre utan religion, men så ser det ju inte ut.

Precis som att jag självklart inte är för offentlig prygel och tvångssterilisering av anonyma idioter på internet, även om jag tycker att det vore bättre om fenomenet inte fanns.

Inte svårare än så.

Malinka sa...

Haha!

Du: "Jag tycker inte att det är fel att döpa barnen eller ta dem till kyrkan …"

Anonym: "Religionsfrihet är du emot …"

Tjo!

presens sa...

Alltså är det samma anonyma typ varje gång? Kan inte anonyma typer bli lite mindre anonyma och åtminstone kallas sig Anonym nummer någonting, så en kan hålla isär dem?

Ellen sa...

Ja, det tycker jag också. Herregud, om man nu vill komma hit och klaga så kan jag väl ändå få en koll på VILKEN klagande anonym jag pratar med. Om det är samma eller så.

Sara sa...

"Är du riktig?" Anonym, jag skrattar ihjäl mig åt dina kommentarer just nu... Men känner ändå att måttet är ganska rågat. Väx upp, stå för vem du är eller trolla vidare någon annanstans, är mitt bästa tips.