torsdag 29 oktober 2009

Saker jag älskar att hata hos andra, del 1

Det här kommer bli en lång jäkla lista känner jag. Men vi tar en i taget (så har jag alltid något att blogga om när inspirationen tryter), så here we go:

Om jag går in till en kollega (välj valfritt fd jobb jag har haft, jag bloggar aldrig om de jobb jag har för nuvarande) och ber den personen att maila över något dokument eller nån bild eller whatever, hur jäkla träigt är det då inte att sända över mailet med "Enligt överenskommelse" och sen signera helt officiellt.

Ja, jag vet att det är enligt vår överenskommelse, jag var inne på ditt rum för två sekunder sen och du sa "sure, jag fixar". Why the sudden need att vara så förbaskat formell?

Och - en kanske ännu viktigare fråga - blir det inte väldigt obekvämt att sitta på kontorsstolen med den där pinnen i rumpan? (Jag gillar inte ordet röv, även om det kanske hade låtit lite fränare i sammanhanget)

Alltså: jag älskar att hata när människor är överformella i jobbmail kolleger emellan. Så att ni fattar vad det var jag störde mig på.

5 kommentarer:

Ivana sa...

Haha jag har inte ens tänkt på att även jag stör mig på sådant. Överhuvudtaget hastiga ändringar i relationsdynamiken som kan inträffa. Känns lite schizofrent. Själv fattar jag aldrig att det kanske är på sin plats att inte bete sig som om man vore hemma bakom stängda dörrar.

Det är nog något som står på mina vänners lista över det de älskar att hata hos mig. :)

Sonja P-L sa...

"Why the sudden need att vara så förbaskat formell?"

För att man kör på autopilot när man skickar sådant, inte förväntar sig att den andra bryr sig då det bara handlar om vidarebefordring och man redan pratat om saken, och det går mycket fortare att använda samma formuleringar som vanligt än att hitta på andra, mer personliga och situationsanpassade?

Jag stör mig mer på personer som alltid skriver samma sak i temlinje, eller, ännu värre, skriver inget eller bara lämnar Re: på något gammalt mejl, så att man måste öppna 10 deras mejl senare för att hitta det man söker.

jänet sa...

woho, vilket superbt tema. ;)

Leos pappa sa...

En anledning till att börja vara formell i e-post kan vara att mindre nogräknade kollegor har en tendens att utan någon som helst tanke på innehålllet gladeligen vidarebefodrar till chefen, kunden och grannens kusin. Då är det rätt skönt att ha ryggen fri med en formell framtoning, och att man utelämnande den där företagsinterna kommentaren om kunden exempelvis.

Mailetikett är inte helt okomplicerat...

Västgötskan sa...

Håller med ovanstående.
Inte ovanligt att man får vidarebefodringar där personerna innan har skrivit:

"Tjenixen din gamle soffpotatis. Här kommer infon om det vi pratade om.

Kram Loffe".

Förundrande att man åtminstone inte tar bort TEXTEN innan man skickar det vidare??