tisdag 30 mars 2010

Öppet brev till Trygg-Hansa.

Hej Trygg-Hansa!

Jag har en fråga: exakt hur tänkte ni när ni skapade Reflex-Rita, ett djur som ska lära barn trafikvett?
Ungefär vilka tankar flög igenom era huvuden när ni tänkte att en utmanande lolita-katt med korkort kjol och långa ögonfransar passar sig på reflexvästar till förskolebarn?


Eller, låt mig omformulera mig: fanns det ingen, någonsin, som på något möte räckte upp handen och påpekade att det där med tjejer som klär sig i utmanande kläder och klipper med ögonfransarna kanske är ett bra säljknep i musikvideos, men knappast lämpligt för små barn?

Genus, det är inget ni har hört om? Sunt förnuft, det var inget som var prio ett i det här projektet? Smak och taktkänsla är inte riktigt ledord för era art directors?

Kanske det är så att Trygg-Hansa tycker att flickors primära mål här i livet är att vara söta och rara? Kanske är det så att Reflex-Rita speglar Trygg-Hansas kvinnosyn?  Jag får bara beklaga då, och förvånas lite på samma gång. Det där med jämställdhetsarbete har ju ändå varit på tapeten i rätt så många år - det är berömvärt att ni på Trygg-Hansa har lyckats missa hela den debatten helt och hållet. Inte bara missat den, gjort ett typexempel utav varför genustänk behövs. Grattis till er!

Men om vi nu ser på barnen som kommer använda dessa reflexvästar så finns det inte mycket att gratulera dem till. Det är bara att beklaga att de har fått en "förebild" i Reflex-Rita, alla pedofilers våta dröm.

Kort sagt Trygg-Hansa: vad håller ni på med?

15 kommentarer:

Lo sa...

Kortkort eller horkort?

Anonym sa...

tack ellen.....flex bert finns ju som jämförelse.han är igång o gör utomhusaktiviteter på "sina" västar och ar inte söt alls......

K sa...

Well, i din värld vore ju en yuppietiger med kostym och portfölj det enda rätta;)

Ellen sa...

K - ja precis. Du har verkligen fattat. Not.

K sa...

Då är vi två;)

K sa...

Men allvarligt talat, vad är det som gör en tiger i kort kjol till en dålig förebild och vad hade enligt dig varit en bättre förebild?

Anna sa...

K: Jag vet! Testa att läsa Ellens inlägg, där står det ju om varför just den här specifika tigern är en minst sagt daterad förebild och antyds lite om vad som hade varit bättre. Testa det.

K sa...

Men anna, inlägget är ju extremt fattigt på underbyggnadsfronten. Det berättar varken varför söt och rar är två egenskaper som inte bör uppmuntras eller vilka egenskaper Trygg-Hansa bör förmedla som föredömliga.

And Elin; måste bara credda dig för din extraordinära slutkläm som att går ut på att skuldbelägga flickor för pedofilers tycke. Pricken över i:t!

Anonym sa...

Ser inte Reflex-Rita mest ut som en transa? Och det är väl bra...? /Linda

Anonym sa...

Jag tycker att problemet med barn och ungdomar utan reflexer är bra mycket värre än hur Lolita tigern ser ut.

Ellen sa...

K: är man så dum att man inte lyckas få mitt namn rätt trots att bloggen heter Enligt ELLEN, så känns det som att en djupare förklaring är att kasta pärlor för svin.

K sa...

Ooops...eller nåt. Det börjar bli svårt att hålla isär alla nötter. Men sen är jag ju inte någon självutnämnd namnvetare heller;)

Anonym sa...

elin är en idiot!

Anonym sa...

Rita är ju inte det enda djuret i kampanjen. Det finns fullt av djur att identifiera sig med för barnen, om det nu är så att Trygg Hansas figurer verkligen kommer att forma hela deras framtida personlighet. I Trygg Hansas presentation framställs ju Rita även som en tjej med skinn på näsan. Eller har jag missuppfattat allt? /Kattis

Maggan sa...

Jag tycker Rita är helt onödigt, så mycket enklare att bara satt på ett par brallor, ställ henne upp ordentligt så att hon inte kryper ihop och inte syns. På vår fsk hade de nog en mus om de inte bytt. Det handlar ju inte om rita på västen som en separat händelse, utan det handlar ju om att dessa ideal smygs in hos våra barn överallt