torsdag 1 april 2010

Dagens "I wish it was an aprilskämt"

En 83-årig man ska åtalas för mordförsök på sin hustru. Varför? För att han försökte fullfölja den överenskommelse de haft sedan "alltid". De har alltid sagt att när de blir för gamla, för sjuka, ligger till last - så ska de begå gemensamt självmord.

Nu hade hans fru länge varit dement och mådde natten i fråga väldigt dåligt. Mannen bestämde sig då för att det var dags att genomföra den plan de hade: han gav kvinnan medicin och sprit i förhoppning om att hon skulle få somna in. Sen gick det snett, hon dog inte men mådde dåligt och blev inskjutsad till sjukhuset.

Nu ska han åtalas för mordförsök. Åklagaren påpekar att man inte kan låta bli att yrka på fängelse bara för att någon är gammal. Och nej, så är det ju. Men fängelse är från grunden inte tänkt att vara ett straff, det är till för att förhindra samhällsfarliga medborgare att vara ute i det fria.

Jag vet inte jag, men en riktigt gammal man som försöker hedra sin och sin frus överenskommelse om att avsluta sina liv när de har blivit för gamla och sjuka - känns han som en fara för någon annan än den fru som när hon var vid sina sinnens fulla bruk ville det här?

Hela historien är så sorglig. Samt ett bevis för att en  mer nyanserad debatt om aktiv dödshjälp behövs. Att åtala en kärleksfull make och möjligtvis yrka på fängelse är knappast rätt väg att gå.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, du har rätt. Vem vinner något på att han låses in? Sorgligt är det...

Anonym sa...

dina juridiskt rudimentära kunskaper borde få dig att avstå från inlägg av den senaste typen. håll dig till det du kan ngt om. det vill säga, skriv inget mer, nånsin. på riktigt, bara lägg ned

Ellen sa...

Nu skrev jag det inte ur ett juridiskt perspektiv, utan ur ett etiskt. Min åsikt är att debatten om dödshjälp är för ensidig och att synen på dödshjälp behövs nyanseras. Det är en åsikt, den kan aldrig vara fel.