tisdag 13 april 2010

Trolleri trollera trolleralla

DN skriver om Internet-troll. De förklarar det som så att:

"Trollen är de som säger elaka, hotfulla, personangripande eller rasistiska inlägg på nätet.Trollen förekommer i alla de slag. Vissa är konsekvent konspiratoriska, som till exempel de som har närmast rasistiska förklaringar till alla problem som finns i landet. Andra sänder in bara korta meddelanden, typ: ”Vad ful du är” eller ”Dina barn är helt sjuka i huvudet.”"

Jag vet inte jag, men jag tycker att de gör det för enkelt för sig. DN alltså, inte trollen. Eller så kanske de inte vet bättre, de kanske tycker att det är så enkelt att man kan sopa in alla näthatare under ett begrepp?
 
Det finns "troll" som sitter på familjesajter och låtsas att "hon" slår sina barn, det finns "troll" från Vällingby som sitter och följer bloggar som hen inte gillar och skriver hatiska kommentarer, det finns "troll" på nättidningarnas kommentatorsfält och tja, det finns troll överallt. Troll vill medvetet provocera, troll kan hitta på vansinniga historier för att starta upp en vild diskussion, troll får en kick utav att reta upp människor. Det behöver inte ens vara deras egna åsikter, bara det leder till rabalder.
 
Men det finns en stark trend med lobbying som inte bör förenklas till att det handlar om trolleri. Som att vissa från Sverigedemokraterna (tvi vale) sitter och kommenterar bloggar, youtubeklipp, artiklar etc. och får det att verka som att SD har ett enormt stöd ute i landet, när det i själva verket handlar om en extrem lobbyverksamhet. Det finns också en stark tradition av kvinnoförnedrande och feministhatande män på nätet - de är inte troll. De är familjefäder, direktörer, chefer, dagispappor som känner sig otroligt hotade av kvinnor och feminism. De kan uttrycka samma åsikter i ett fikarum, blanda inte ihop det med provokatörer som bara vill jävlas. Det är att förringa deras idioti.
 
Troll är en sak. Det kvinno- och främlingsfientliga hat som frodas på nätet är en helt annan sak. Det är tyvärr en del av verkligheten och ett mycket större problem än troll.

5 kommentarer:

Anonym sa...

grejen är ju just att troll oftast inte ens är seriösa. det enda de vill ha är en så stor och intressant reaktion som möjligt. det har inte så mycket med HAT att göra som att vara 4 år och peta i myrstacken med en pinne bara för att det är kul när myrorna ränner runt.

vad ett troll vanligen är--- är just det. en myrstackspetare, utan längre betänkligheter.

//TINKY

Ellen sa...

Ja precis. De vill bara retas, jävlas lite. Peta.

Men hatet är alldeles för otäckt för att klumpas ihop med dessa myrstackspetare. Troll är inte farliga eller ens otäcka. Vanliga vuxna människor som släpper ut sitt stora hat på nätet, de är riktigt obehagliga.

Anonym sa...

det är det jag menar. de har blandat ihop begreppen och mixar genuint personligt hat med relativt harmlösa myrstackspetare. det gör hela debatten konstigt, man får känslan att de inte förstått, och vill bilda opinion i någonting de inte har grundläggande grepp om.

//Tinky

Ellen sa...

Precis. Dålig research DN!

Anonym sa...

haha jo, jag skrev att DN gjort dålig research i deras kommentarsfunktion ett par gånger och förslog korrektur. Det editerades konsekvent bort. Ganska oproffessionellt.

//Tinky