torsdag 26 november 2009

Konspirationsteorier

Jodå, de finns en masse dessa dagar. Malinka bloggar om det. Karin Bojs skriver om det. Och jag är en härmapa (även om jag inspirerade Malinka) och hakar på.

Jag älskar konspirationsteoretiker. Ingenting får en att känna sig så smart som att stöta på någon som inbillar sig saker. Det är så fascinerande med alla teorier därute. Här är ett par:

- Det var USA som själva körde in planen i WTC.
- Månlandningen är en fejk.
- Varesig Elvis eller Michael Jackson är döda.
- Palmemordet var beställt av moderata politiker
- Jorden går under år... (insert valfritt år här)
- Man får autism av vaccin
- Klimathotet är fejk
- Svininfluensavaccineringen är egentligen en avancerad plan för att göra sig av med en stor del av världens befolkning. Vaccinet är farligare än sjukdomen, och man försöker lösa världens överbefolkning genom att vaccinera dem till döds.

Och det är väl den teorin jag fastnar mest för. För visst Bush ÄR ju dum i huvudet. Och det låter ju lite väl coolt att ha varit på månen. Och JAG har inte sett Michael Jacksons lik. ;-) Dessutom tror jag allt om moderater, och visst vore det skönt om jag kunde flyga så mycket jag ville utan att behöva bry mig om klimatet?

Men den här teorin om att vaccinet är farligare än sjukdomen, att myndigheter vill att folk ska dö. Är det bara jag, eller varför skulle världens styrande vilja det? Varför vill man behålla begåvningsreserven? Om jag hade satsat på att utrota några så hade det väl inte varit högutbildade och intelligenta människor? Inte hade jag väl velat SPARA konspirationsteoretikerna? Är det inte lite att skjuta sig själv i foten om man nu tillhör det "ledande skiktet": att behålla de som ifrågasätter allt och lite till?

Nej, i såna fall tror jag mer på teorin som Bloggkommentatorerna lade fram för någon månad sen: Att "de styrande" har spridit ut ett livsfarligt virus och sedan uppmanat till massvaccinering, väl förvissade om att alla konspirationsteoretiker och Järnabor då springer rakt åt det motsatta hållet. Sen när influensan has done it's deed, kan de luta sig tillbaka och citera Pippi: "Så blev man av med dem!"

Jag märker nu att det finns lite av en tjusning i att vara en konspirationsteoretiker. Typ "jag vet något som ni är för korkade att fatta!" Det känns som att det passar mig rätt bra.

11 kommentarer:

aequinoxia sa...

Jag tänkte vara lite språkpolis, men kollade upp det för säkerhets skull, och det visade sig att Språkrådet håller med Ellen... Eller rättare sagt - att det numera betraktas som korrekt språkbruk. Jag måste vara antik.

Ellen sa...

Vad? Vad skrev jag som gjorde dig antik? ;-)

Ellen sa...

Syftar du månne på "moderata politiker"?

Veronica sa...

Nu hängde jag inte med, tycker du det är skönt att vara för korkad för att fatta? Jag tror inte på konspirationsteorier, varken åt det ena eller andra hållet. Däremot tror jag på masshysteri och behov av att vara "en i gänget", oavsett om det handlar att spruta sig och sina barn eller annan aktivitet som "alla andra" pysslar med för tillfället (tex blogga om "aktuella fenomen"). Rent krasst kommer det dö folk både av vaccineringen och utan.

Ellen sa...

Nej, jag tyckte att det verkar skönt att vara sån som tror att man sitter på en världshemlighet (typ att Bush låg bakom WTC). Jag har sällan ett behov av att vara "en i gänget", och faller sällan för masshysteri. Däremot tror jag på forskning, vetenskap och bevis. Vilket ju är fula ord för konspirationsteoretiker. Eller ja, om man inte räknar youtubevideos som bevis...

Hittills har förresten många tusentals dött av influensan, ingen av vaccinet.

Åh, jag gillar verkligen att du läser min blogg. Du säger ifrån. I like. :-)

Ellen sa...

Alltså, nu blev det värsta fokus på "vanliga" människor som inte vaccinerar sig. Det skiter jag i. (Eller, jag tycker att det är dumt, men jag bryr mig inte nämnvärt)

Det jag skriver om är konspirationsgalningar som skulle kunna koppla skogsdöd till flunsavaccinet typ.

Om man inte är orolig för influensan är det väl rätt logiskt att man inte orkar stå i kö för att vara solidarisk med andra. Det fattar jag. Det jag inte förstår är de som nitiskt vägrar vaccinera sig och har alla möjliga märkliga teorier kring varför det är skadligt.

Jag är för övrigt gift med en man som tvivlar på ifall människan har varit på månen. ;-)

Västergötskan sa...

Förvisso har 15 dött av svininfluensan (alla inte kopplade till sjukdomen) och 9 av vaccinet (alla inte kopplade till vaccinet), så du kanske ska kolla upp det där lite noggrannare. ;-)

Ellen sa...

Västergötskan - nu pratade jag ju inte om Sverige. Eller nu ljög jag. Jag gjorde en fuling och tog ett exempeel från "vida världen" (antal flunsadöda) och ett från Sverige (Antal vaccindöda). :-D Måste man typ ha korrekt info i sin egen blogg? ;-)

(Nej, jag räknar det inte som att "dö av vaccinet" om man hade gjort en hjärttransplantation. Men jag räknar heller inte att "dö av influensan" om man hade långt framskriden cancer. Åtminstone DÄR är jag konsekvent) ;-)

aequinoxia sa...

Nix, inte "moderata politiker", även om man förstås kan ha en åsikt om det också. Det var en annan sak i listan.

Ellen sa...

Men säg VAD! Sluta håll mig på halster kvinna! "Varesig"? "En fejk"?

Herregud, nu kan jag ju knappt skriva svenska alls känner jag.

Carl sa...

Det har du aldrig kunnat. Skit i det nu. Palmemordet var en nodvandighet for sveriges utveckling. Far han bjod minsann pa tarta dagen mordet skedde. "A good red is a dead red!"