onsdag 25 november 2009

Tänd ett ljus, och låt det brinna...

Jag må vara störd och okänslig och whatnot, men kan någon förklara grejen med "tänd ett ljus för cancer/Engla/arbogabarnen/tsunamioffren"? Vad blir bättre av att jag tänder ett ljus? Missförstå mig rätt, jag fattar om folk mår dåligt av tragedier och vill på något sätt känna sig delaktiga och som man gör något. Det förstår jag.

Men jag fattar inte riktigt det här organiserade, det här "nu bestämmer vi att alla ska tända ett ljus den 3:e december". Vad fyller det för funktion?

Och, dessutom - om man nu säger "tänd ett ljus för Engla" och sen några veckor senare säger "tänd ett ljus för cancern", blir det inte lite fel då? Tänd ett ljus mot cancern borde det kanske heta?

Äh, jag vet inte. Det är säkert en sån här social grej som man fattar om man är en sån som kan samtala med folk på fikaraster och all that. Jag fattar ju inte riktigt grejen med att åka till Thailand varje vinter heller. Så fick jag det sagt.

3 kommentarer:

zandra sa...

Så tänker jag också! Jag känner mig hemsk när jag tänker så, men vadå!? det gör ju ingen nytta ALLS!

härligt att någon tänker samma! :D

aequinoxia sa...

Jo, men jag tror att du har fattat. Man gör det för att känna att man gör något, för att visa att man bryr sig, och för att vara delaktig i ett socialt sammanhang.

Eller så har man läst senaste Dan Brown-boken och är övertygad om att tankar kan påverka den fysiska världen.

Amanda Duregård sa...

Håller med dig, det är väldigt skumt. Ännu underligare tycker jag när det är en insamling för något som bör vara en del av offentlig sektor, som t.ex. kampanjen mot Bröstcancer. Viktigt att kämpa för att sjukdomen ska behandlas, men varför inte kampanjen "höj skatten - stoppa cancern" eller "mer pengar till cancern - mindre till försvaret".