tisdag 17 november 2009

Saker jag älskar att hata när andra gör, del 5

Så här! Varför gör man såhär?

Jag fattar att inte alla har lika superb smak som jag, det är ju omöjligt. Det finns säkert de som tycker att 50-talskök är jättefula, jag fattar. Men någon känsla för vad som passar sig måste man väl ändå ha? Förstår man inte hur dumt det är att riva ut ett jättevackert kök i fint skick, för att ersätta med billiga plastluckor från Ikea?

Det här är en av mina käpphästar. Jag är inte särskilt "bra" på inredning, jag får det sällan att bli sådär riktigt snyggt. Men åtminstone försöker jag inte låtsas att jag bor i en herrgård från 1700 kallt, när huset är byggt -74. Inte heller skulle jag få för mig att slita ut vackra originaldetaljer och ersätta med toppmodernt från ByggMax eller laminatgolv från Rusta. (Om jag hade haft några sådana dvs, huset är som sagt från -74 och renoverat sen dess) Det är lite som alla de som köper "gamla" hus och sen målar allt i olika nyanser av vitt för att få fram den äkta gammeldagsa känslan. Handuppräckning alla de som tror att det var praktiskt att ha det vitt hemma för några hundra år sedan. Hur många Carl Larson-målningar föreställande hem med vitmålade trägolv och vitmålad pärlspont som matchar de vitmålade vitrinskåpen i köket har ni sett?

Folk är så jävla ivriga att riva riva riva, byta byta byta - att de inte ser vad de har framför ögonen. Det är rätt sorgligt att man förstör husets själ i sin brådska att få det precis som alla andra.

Jag är ingen heminredningsnazist, jag är som sagt inte så jättebra på det själv. Men om man nu lägger ner hundratusentals kronor på sitt hem - varför gör man det sämre?

5 kommentarer:

terry sa...

Åh det är hemskt att skåda. Och den vidriga lilla människans bildkommentarer. *överreagerar inte alls'
Tror att det var i underbaraclara jag såg det värsta jag sett ang renovera sönder. Ska försöka hitta det.

terry sa...

Ah, här var det
http://blogg.aprillaprill.se/2009/september/facelift.html#comment
Jag ryser.

Malinka sa...

Den andra gör mig riktigt ledsen. Hon gör spegeldörrar av femtiotalsluckor!

Helvete.

Danitra sa...

Det gör lite ont att se sådant där! Särskilt när det är nästan orört i orginalskick.

Jag minns fortfarande ett 50-tals hus vi tittade på som hade kvar sin gamla inredning och när vi bestämde oss för att inte bjuda på det så önskade jag så intensivt att inga idioter skulle köpa det och göra så som dom du länkade till

Anonym sa...

Haha! Originalköksluckorna är likadana som våra. När vi gjorde om köket behöll vi de befintliga och gjorde nya likadana.

Och huuu ... "handtagen är pricken över i."