torsdag 8 september 2011

Dagens fundering

Jag hörde på radio häromdagen att svenska folket har förlorat en massa miljoner kronor i och med att vi inte växlat in femtioöringar som sedan blev värdelösa. Vad hände med dessa miljoner då? Alltså, vad hände med det pengavärde som gick förlorat? För anledningen till att man inte kan trycka upp pengar hej vilt är ju att det blir galen inflation och att mängden pengar ska motsvara värdet för mängden pengar och hej och hå (märks det att jag är humanist och rätt jävla kass på allt med matte?).

Men om nu flera hundra miljoner kronor försvunnit ur systemet, ersätts de inte då? Blir vi som folk bara fattigare, över en dag? Även om det inte är mycket pengar per person så blir det ju ändå lite pengar när man slår ihop det. Vad hände med det pengavärdet?

Ja. Sånt tänker jag på idag. Det är möjligt att ni skrattar åt mig, men jag kan verkligen inte greppa ekonomiska frågor. Varenda gång jag och maken båda två får varsin rabattcheck till HM på 10% var tänker jag att vi ska dela upp det vi ska beställa i två omgångar, så att vi kan utnyttja båda rabattcheckarna...

Så korkad är jag. Ibland.


4 kommentarer:

Jojjo sa...

Alltså förlåt att jag skrattar men det är inget illa ment, jag lovar. Snarare så att jag känner igen mig alldeles för mycket i dina tankegångar. Det där med världsekonomi är ett stort frågetecken för mig och ibland fattar jag bara inte. Fast jag önskade att jag gjorde det. Skönt att inte vara ensam!

Ellen sa...

Ja men det är sjukt oförståeligt!

Å andra sidan tycker jag att det är krångligt att betala räkningarna, så...

JL sa...

Det korta svaret är att ingenting händer.

Anonym sa...

inget händer, däremot blir väl de pengar som är kvar aningen mer värdefulla, men ytterst ytterst marginellt. Precis som när Gudrun brände upp 100 000.