onsdag 28 september 2011

Dilemma.

Vi har en vacker, gammal kamin som jag har googlat mig till är ungefär från förra sekelskiftet. Jag kan ha fel, men eftersom vår sotare backade upp min google-teori så antar jag att jag inte är helt ute och cyklar. Och den här kaminen ger värme. Oj vilken värme den ger! Så länge det brinner...







































För så fort elden har slocknat, och det gör den ju fort eftersom det brinner så det dånar, så blir kaminen sval igen. Den lagrar inte värme på något sätt. Därför har jag, eller vi, börjat fundera på att byta ut den. Till en... usch, det tar på mitt estetiska sinne ens att skriva det, men en... pelletskamin. Nej herregud, inte täljsten. SÅ jävla fult ska vi inte ha det.

Pelletskaminer ger mycker mer värme, och framförallt längre. Men alltså, fulheten. Särskilt fulheten i jämförelse med den fina vi har nu.

Dessutom är det lite "Sköna hem"-hysteri som plågar mig också. Ni vet, folk har så där härliga och roliga detaljer som de "hittat" på en vind någonstans. Hela vårt hem är möblerat med Ikeamöbler, jag vill också ha något vackert och unikt som har historia och känsla. Jag vill också lite nonchalant kunna säga att vi tycker att nyckeln till ett trevligt hem är att blanda gamla fynd med själ med nytt.

Samtidigt vore det ju kul ifall vi kunde slippa frost på fönstren på vintern.

Åh. What to do? Åsikter?


10 kommentarer:

Hanna Lans sa...

Hej!

Vi värmer upp hela vårt hus med Pellets. Det fungerar jättebra! När den brinner det vill säga ... Jag skyfflar pellets varje morgon och kväll. Man måste också sota. Varje gång vi stänger av pelletspannan för att sota, så vägrar den sätta på sig igen. Visserligen är det en panna, och inte en kamin, men det kanske är ungefär samma problem? Däremot blir det ljuvlig värme NÄR den fungerar.

Hanna Lans sa...

Och förresten, gör er INTE av med kaminen! Det kommer ni ångra grymt mycket tror jag.

Tudorienne sa...

Hur ful är en pelletskamin exakt?

Vilken estetik är värd frost på insidan av rutorna? Nej typ ingen.

Fuck Sköna hem.

Och fatta vad pengar du skulle kunna få för den där pjäsen.

Ellen sa...

Tudorienne - det är ju lite det som är grejen också. Hur mycket kan vi få? Var värderar man kaminer egentligen?

Hanna - ja, jag är ju rädd att vi kommer ångra oss grymt mycket i framtiden. Men samtidigt vet vi ju inte hur länge vi bor här eller så heller.

Malinka sa...

Om det är både värme och estetik du är ute efter, så är det ju kakelugn som gäller. (Om du tycker att kakelugnar är snygga, vill säga. Annars faller det.)

Finns både gamla och nya att köpa. Antagligen dock väldigt dyra, båda sorterna.

Ellen sa...

Malin - jo, fast vet inte hur stor skillnad det är på kakelugn och gjutjärnskamin ändå?

Men ja, snygga är de.

Efter en avancerad googlesökning finner jag dock att vi inte borde få särskilt mkt för den kamin vi har, tyvärr.

Karolina sa...

Jag hade skaffat en till istället för att göra av med den gamla, kanske det finns något annat rum som funkar också för att värmen ska sprida sig bra? Med alla helhetserbjudande Elda och såna där ställen har så borde det väl inte bli så mycket dyrare att sätta in en extra istället för att byta ut den gamla och då har du två härliga brasor istället! Tycker för övrigt att din kamin är tokfin, en sån vill jag också ha.

The pragmatiker sa...

Sätt in en modern, effektiv kamin i samma skorsten men från andra sidan väggen.
Det säger sig ju självt...

Ellen sa...

I badrummet då? ;-)

Anonym sa...

vad står det på luckan på kaminen?