onsdag 3 augusti 2011

The secret of... absurditeter.

Jag har länge stört mig på religionen "The secret" och "law of attraction" och "the power" och allt som ingår däri. Jag kallar det religion eftersom det innebär en tro på en högre kraft, en slags allvetande makt av något slag. Om ni vill veta mer om detta humbug så är det bara att googla; det har blivit ett stort fenomen. Men i grund och botten går det ut på något så enkelt som att ens tankar styr ens liv. Och då inte på det gamla vanliga sättet att man kan påverka sitt liv, nej rent bokstavligen: det du tänker formar ditt liv. Tänker du negativt så blir ditt liv sämre. Tänker du positivt så blir ditt liv bättre. Det kanske inte låter så jättemärkligt, men vi pratar alltså inte om någon slags Mia Törnblom-självkänsla nu (även om det är illa nog) utan med inslag av magi och högre krafter.

Om du tänker att du ska få pengar, bra jobb, vacker make - så får du det. Om du däremot tänker negativa tankar drabbas du av negativa saker. Ty universum ger positivt till den som sänder ut positiva signaler. Ja, det är ju lite mer än så, det finns böcker och filmer och allt möjligt, men i grund och botten så är det ungefär så man kan formulera det.

Galet? Ja visst. Framförallt eftersom det ju säger att om du får cancer har du med största sannolikhet orsakat det själv. Om du har turen att vinna på lotto så är det självklart du som har sett till det genom att tänka positivt. För otroligt rolig läsning rekommenderar jag The Secrets officiella hemsida, där kan man bland annat hitta historier från människor som har upptäckt denna "hemlighet", börjat använda sig av detta och vips har de fått ett bättre liv. Någon fick ett jobb som hon var kvalificerad för! Tänka sig bara. En annan köpte massor av lotter och vann två gånger. Inga stora summor, men hon vann! När hon köpte lotter! Ren magi!

En annan skilde sig, skrev en bok om kärlek och sedan råkade hon bli kär i en man med exakt samma namn som huvudpersonen i hennes bok. En himla slump kan man ju tycka. Eller rent krasst konstatera att enda anledningen till att hon ens noterade denna man från början var för att han råkade ha samma namn som hennes karaktär. Men nej. Hon skrev honom till liv. Det ni! På grund av att hon skrev om honom, manifesterade han sig. Bara sådär!

Anledningen till att jag är extra bitter och elak kring det här just idag? Tja, det beror lite på det här synsättet att man får skylla sig själv om man har ett taskigt liv. Din man lämnar dig? Du har nog tänkt fel. Jobbigt på jobbet? Du tänker inte tillräckligt positivt! Ditt barn blir mobbad? Fixa till dina tankar bara. Und so weiter.

Något av det vidrigaste jag sett i relation till allt det här dök upp på Familjeliv häromdagen. Nu är det förvisso Familjeliv; stället för allmänt efterblivna, men ändå. Vad fan?!


Disclaimer dårå: jag har inget emot att skriva vad man är tacksam för, att sätta upp mål, att leva efter målbilder eller att se livet positivt. Absolut inte. Men när man börjar prata om att pengar kommer till den som utstrålar rikedom, eftersom pengar har "känslor", då är det något allvarligt jävla fel.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det finns så mycket negativa tankar på Afrikas Horn... fyfan, sånt där gör mig spyfärdig. Var ligger den där tråden och vad heter den, skulle gärna läsa den själv...

Katta Kvack sa...

GAH! The secrets, law of attraction. Jävla BS om du frågar mig.

emmaw sa...

Vad galet. Har inte hört talas om det förr.

Ellen sa...

Visst är det sjukt? De har liksom tagit den här jävla självhjälpstrenden och lagt till lite magi och dragit det ett steg längre.

Vanvettigt.

ullrika sa...

Sniffar lite hinduism om det här tycker jag?