söndag 21 augusti 2011

Vad är det för FEL på frisörer egentligen?

Inne hos Katta Kvack läste jag om hur hon inte fått sin lugg klippt som hon ville sist hon var hos frisören och det väckte tydligen massa traumatiska minnen hos mig. För ärligt talat, att gå till frisören är ju vidrigt. VIDRIGT.


Saker frisörer gör som gör att jag har lust att gå därifrån utan att betala, (vilket jag självklart aldrig gör):

1. Vägrar färga håret till den nyans man vill ha.

Om jag säger att jag vill ha platinablont ska du som frisör inte säga "näe, det tycker inte jag" och sedan slänga i några slingor så att håret blir något jävla fisljummet grårandigt. Säger jag blont, rosa, svart eller vad som helst så är det så det är. Du kan säga att det kanske inte passar, att det kanske inte blir jättebra med min hårkvalitet men om jag envisas så är det ditt jobb att se till att fixa det. Punkt slut.

2. Tar egna initiativ med håret.

"Ja, jag vet att du inte ville klippa etapper - men jag tycker att det skulle vara bra för ditt hår", och så klipper de till! Varför? Jag har sån jävla lust att Ricki Lake-skrika "oh no you didn't bitch!" och storma ut därifrån, men istället biter jag ihop och ler lite surt. Gör som jag säger, inget annat. Om jag nu inte har bett frisören att "ta egna initiativ", men det gör jag aldrig eftersom de ALLTID KLIPPER ETAPPER. Mongon.

3. Skäller på mig för att håret är slitet. 

Öh ja. Det är slitet. Det är MITT hår. Det är inte ditt problem, någonstans, att mitt hår är slitet. Det är hår. Det är inte en gullig liten hundvalp som jag torterar genom att dra ut hårstrå efter hårstrå samtidigt som jag sjunger Pernilla Wahlgrens samlade hits. Faktiskt inte. Det är HÅR. Det växer ut. Och framför allt: det är mitt!

4. Kritiserar mitt frisyrval.

Ja, uppenbarligen vill jag ha lugg ner till ögonen eller en skarp bob eller lockigt hår, precis som att jag vill ha blont/svart/rosa hår. Jag är en vuxen människa, jag vet vad jag vill ha. Och om jag nu faktiskt inte skulle passa i det så är det 1) mitt problem 2) inte ditt problem och 3) ingen fara eftersom det växer ut igen.


Jag fattar inte varför frisörer får för sig att det är deras jobb att få sina kunder att känna sig som små maskar som borde be om ursäkt för att de ens har mage att ha egna idéer om sitt hår? Jag betalar rätt dyrt för att gå till frisören, då tänker jag inte sitta där och bli ifrågasatt, bannad och överkörd. Jag går dit för att få mitt hår som jag vill ha det. Inget annat.

Nästa frisör som jävlas med mig kommer få en sån himla fet utskällning.

Eller näe, det skulle jag aldrig våga. Men kanske att jag har med det här blogginlägget utskrivet och lämnar kvar där. That'll show them!!


12 kommentarer:

REGNSJUK. sa...

JAG HÅLLER MED! Till punkt och pricka.

Lo sa...

Frisörer, tandläkare och skomakare är alla samma sort.

Mirijam sa...

Haha! Älskar nummer 3! Dessutom borde de ju vara tacksamma för att det ÄR slitet, hur ska de kunna tjäna pengar om alla är blanka som små taxvalpar på hövve?

Malinka sa...

Haha, jag har en jädra tur som äntligen hittat en frisör som förstår sig på mitt hår.

Jag hade en förut, men så gick hon och flyttade från stan. Och så fick jag leta frisör, och alla, alla tittade på mitt tjocka, helt omöjliga hår och sa: "Jag klipper ur det lite." Och jag sa: "NEJ, gör inte det, det funkar inte, det blir bara värre JAG FÅR GÅ OMKRING MED PÄLSMÖSSEFRISYR!" "Mjaha", sa de och så klippte de. Ur det. "Bara lite!" Och så fick jag gå med pälsmössefrisyr.

Maria sa...

Det är av sådana anledningar som jag inte bytt frisör (och knappt frisyr) på säkert 10 år! Jag har hittat rätt frisör och henne byter jag aldrig bort. Jag åkte ca 11 mil enkel väg för att klippa mig när jag flyttade till en annan stad för att plugga och när min frisör tog föräldraledigt blev jag helt förtvivlad eftersom jag nu var tvungen att hitta en tillfällig (och ev opålitlig) frisör! Min frisör vet exakt hur jag vill ha håret och hon klipper exakt så som jag vill ha det även om mina förklaringar ibland är lite diffusa.

Men det bästa av allt: hon missbrukar inte hårfönen!! Jag minns en gång när jag ville ha lugg, men den skulle gå ner till ögonbrynen och vara spikrak. Det fanns till och med en reklamaffisch hos frisören jag gick till, med exakt den luggen jag ville ha. Jag pekade och sa "SÅ vill jag se ut!" Såg jag ut så? NÄ! För frisören tog fram Den Stora Hårfönen och blåste luggen helt fluffig!! Tack och lov var grundklippningen ok så jag fick gå därifrån med handen över luggen och hem och platta till luggen!

Märtha Louise sa...

Så himla bra skrivet! När jag ville klippa en "lång bob" (typ ganska långt där fram men kort där bak) från att ha haft långt hår så vägrade frisören att göra det! VÄGRADE! Enda gången som jag rest mig ur stolen och bara gått därifrån..

Ellen sa...

Vi borde göra ett uppror. Typ "vägra betala ifall frisörjäveln inte gör PRECIS SOM DU SÄGER".

Mvh,

En bitter en.

JsN sa...

Fast jag håller inte med, när jag går till ett proffs, så vill jag faktiskt att de ska använda sin kunskap. Naturligtvis inte göra något som jag inte vill. Men om den frisyren jag vill ha inte funkar i mitt hår så vill jag få veta det, jag vill inte att frisören kliper något som inte funkar. Om jag vill jag vill ha en färg som frisören vet är omöjlig att få till i mitt hår eller som kommer att förstöra mitt hår så vill jag bli informerad om det.

Det är ett helsike att hitta en bra frisör. Någon som förstår vad man försöker förklara och som som kan hitta färger och frisyrer som funkar i håret och som är som man vill ha. För det går inte bara att göra lika samma som en bild, vi har alla hår som reagerar olikam på samma behandling. Men det handlar om ett ömsesidigt förtroende.

Ellen sa...

JsN - fast mycket är ju smak och tycke också. Till exempel har jag fått höra från typ 10 frisörer att mitt hår inte GÅR att få platinablont. Jodå, det gick jättebra.

Folk får höra att de inte KAN ha lugg, så klipps de av en kompis och är skitnöjda. Osv osv.

De kan komma med åsikter och tankar och idéer, men om jag vet vad jag vill ha så ska de klippa/färga det. Eftersom det är det jag betalar för!

Emelie - Högst upp i Sverige sa...

Åh ja.. Jag fick bittert ångra mig senast när jag gav frisören fria händer.
Hett tips: Klipp dig ALDRIG hos en som har en ful frisyr.

Satan som jag såg ut. Hemskt.
Dagen efter gick jag till hon som alltid klippt mig förut så fick hon rädda mitt hår så gott det gick.

Julia sa...

Jag har råkat ut för frisörer som mesar när man säger "gör vad som helst" så himla många gånger.

Anonym sa...

Ja jag skulle då absolut vara med på ett sånt var ikväll hos en frisör i Kalmar jag sa att jag ville fortfarande vara blond bara lite ljusare slingor nu är jag BRUNHÅRIG SÅ LEDSEN . Frisörer LYSSNAR ALDRIG PÅ KUNDEN